Κωστρίκης: Το δεύτερο κύμα, η κούρσα για το εμβόλιο και τα ταξίδια των Κύπριων

Αν η Κύπρος καταφέρει να διατηρήσει την πολύ καλή εγχώρια επιδημιολογική εικόνα μέχρι την χρήση εμβολίου, τότε θα αποφευχθεί δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο νησί τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η κλινική μελέτη 3 από τέσσερις εταιρείες, θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η παρασκευή του εμβολίου. Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι τη δεδομένη στιγμή παρατηρείται μια κούρσα συναγωνισμού από πολλές εταιρείες για την παρασκευή των εμβολίων, καθώς διακυβεύονται συμφέροντα και εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα ελέω κορωνοϊού. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που εφάρμοσαν lockdown έγκαιρα αλλά οι λίγοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερα τα κρούσματα. Όπως είπε με την άρση των περιορισμών υπάρχει τάση για τοπικές αναζωπυρώσεις, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της χερσαίας επικοινωνίας της Ελλάδας με βαλκανικές χώρες όπως είναι η Σερβία αλλά και η φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε για αεροπορικές συνδέσεις με χώρες όπως η Βρετανία.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος έκανε 10 φορές περισσότερες εργαστηριακές διαγνώσεις από την Ελλάδα αναλογικά του πληθυσμού και η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε σταδιακά. Υπέδειξε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην κατηγορία Α’, θα πρέπει να αυξηθούν κατά κόρον οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, υποδεικνύοντας ότι τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών θα πρέπει να βρουν τρόπους για αποφυγή των αναζωπυρώσεων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι φέτος το καλοκαίρι καλό θα ήταν οι Κύπριοι να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις του ιού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.