Κωστρίκης: Βρισκόμαστε προς τη λήξη της πανδημίας

Επιδημιολογικά η Κύπρος βρίσκεται στην τάση προς τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης λέγοντας ότι οι επιδημίες διαρκούν δυο με τρεις μήνες.

Μιλώντας στην μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή την επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο δυο μήνες μετά την πρωτοεμφάνιση του ιού στην Κύπρο. Όπως είπε τα μόλις δυο νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Επίσης ο κ. Κωστρίκης είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώνουν αλλά να συνεχίσουν να τηρούν τους τρεις βασικούς κανόνες δηλαδή τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής λέγοντας ότι αυτά θα συμβάλουν στο να προχωρήσουμε στη δεύτερη και τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν αναμένει νέο κύμα του ιού αλλά όπως είπε ίσως υπάρξουν τοπικές ενδημικές αναζωπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι αν γίνεται σταδιακή άρση των μέτρων θα αφήσουν την επιδημία να πάει προς τη δύση της με φυσιολογικό τρόπο. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την επόμενη εβδομάδα λόγω και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Για το άνοιγμα των αεροδρομίων εκτίμησε ότι θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σημαντική αξιολόγηση της επιδημίας στις άλλες χώρες.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας είπε ακόμα ότι αν όλα πάνε κατ’ ευχή και δεν υπάρξουν απρόοπτα τότε ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού να επανέλθουμε σε μια κατάσταση που θα είναι πολύ κοντά στην κανονική ζωή όπως ήταν πριν τον Μάρτιο. Ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά όταν βρεθεί το νέο εμβόλιο το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο αρχές του νέου χρόνου.

Παράλληλα είπε δεν γνωρίζουν τον επιπολασμό του ιού στους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εργασθούν σε εργοτάξια. Σημείωσε ότι οι συνθήκες που ζουν είναι διαφορετικές και είναι ορατός ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός και να αυξηθούν τα κρούσματα. Υπέδειξε ότι θα μπορούν να γίνονται τυχαίες δειγματοληψίες σε εργοτάξια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.