Κωστρίκκης για έξαρση στη Λεμεσό: Οφείλεται σε μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Η έξαρση του αριθμού κρουσμάτων του covid– 19 στη Λεμεσό οφείλεται σε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, εκτίμησε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού είπε ότι αυτό αφορά στις ιδιότητες του ιού να αντισταθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Ο κύριος Κωστρίκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να επισπευσθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα για να προληφθούν οι μεταλλάξεις του ιού. Επισήμανε ότι τα εμβόλια που έχουν τώρα παραχθεί είναι βασισμένα στις γενετικές πληροφορίες που ήξεραν πριν από 6 ή και περισσότερους μήνες οι επιστήμονες. Επομένως, πρόσθεσε, ήταν βασισμένα στους ιούς που κυκλοφορούσαν όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός των εμβολίων. Τώρα, επισήμανε, υπάρχουν ιοί που είναι νέοι και πιο επικίνδυνοι όπως εκείνος της Νότιας Αφρικής, ο οποίος αντιστέκεται στα εμβόλια και ειδικότερα σε εκείνο της ΑΣΤΡΑ-ΖΕΝΕΚΑ. Οπότε, είπε, τα εμβόλια θα αναπροσαρμόζονται συνεχώς ανάλογα με τα στελέχη του ΚΟΒΙΤ-19 που κυκλοφορούν.

Ο κύριος Κωστρίκης επισήμανε ακόμη ότι εάν η μετάλλαξη του κορωνοϊού γίνει σε άτομο που έχει εμβολιαστεί και έχει προσβληθεί ξανά, τότε αυτή η μετάλλαξη θα μπορεί να αντιστέκεται στο εμβόλιο. Κάτι τέτοιο, είπε, θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα, γι αυτό και χρειάζεται ο γρήγορος εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού, όπως έκανε το Ισραήλ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.