Την απόφαση της κυβέρνησης όπως παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Απριλίου γνωστοποίησε μέσα από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι περί τα μέσα Μαΐου ενδεχομένως να υπάρχουν μηδενικά κρούσματα του κορωνοϊού, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και αν συνεχίσει ο κόσμος να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι τις τελευταίες πέντε μέρες καταγράφεται καθοδική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα περιμένει να τελειώσει η πρώτη εβδομάδα μετά τη φαινομενική κορύφωση την 1η Απριλίου όπου καταγράφηκαν 58 κρούσματα. Ο κ. Κωστρίκης εξήγησε ότι όπως χρειάστηκε ένας μήνας να ανέβουμε το βουνό τότε θα χρειαστεί και ένας μήνας για να το κατεβούμε.

Επίσης είπε ότι όταν υπάρχουν μηδενικά κρούσματα θα αρχίσουν οι περιορισμοί να αίρονται εκφράζοντας την άποψη ότι τελευταία θα μείνουν τα οδοφράγματα. Πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν τα αεροδρόμια εξαρτάται και από την κατάσταση στις άλλες χώρες.

Για την Αραδίππου, είπε ότι είναι θετική η εικόνα και εξαιρετικό το αποτέλεσμα καθώς από τις 508 δειγματοληψίες, βρέθηκαν μόνο 6 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό. Πρόσθεσε ότι η χαρτογράφηση και η διαχείριση είναι καλή και θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Και στην Πάφο, πρόσθεσε, τα πράγματα φαίνονται αρχικά καλά αν και αναμένονται τα αποτελέσματα από τα τεστ.

 

Την ίδια ώρα, εξέφρασε ικανοποίηση για τα τεστ που γίνονται τη δεδομένη στιγμή, λέγοντας ότι γίνονται περίπου χίλια τεστ την ημέρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε δημόσιους χώρους γιατί ο ιός μεταδίδεται μέσω των μικροσταγονιδίων. Για τα γάντια είπε ότι αν κάτσει ο ιός πάνω στα γάντια τότε μπορεί να παραμείνει μέχρι και 8 ώρες και για αυτό πρέπει να τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Για τη χρήση χλωροκίνης, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα χρησιμοποιούνται τέτοια σκευάσματα τόσο πιο καλύτερα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά.