Κούμας: Αιωρείται το πως θα καλύπτονται περιοχές υπαίθρου από το Σχέδιο υγείας

Την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που προσφέρεται στα ιατρικά κέντρα της υπαίθρου επισημαίνει η ΠΑΣΥΚΙ, υπό το φως της καταγγελίας 13 κοινοτήτων της Πάφου ότι έχουν ένα γιατρό μόνο κάθε Παρασκευή.

Μιλώντας στον Άστρα, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης των Κυβερνητικών ιατρών Σωτήρης Κούμας, επεσήμανε ότι ενώ πλησιάζει η υλοποίηση του σχεδιου υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ακόμη αιωρείται το πως θα καλύπτονται οι περιοχές της υπαίθρου από το Σχέδιο υγείας.

Ο κ. Κούμας διερωτήθηκε κατά πόσον στο παρά ένα της Υλοποίησης του ΓΕΣΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ψάχνουν οι αρμόδιοι ιατρους και τόνισε ότι τουλάχιστον κάποιες δομές έπρεπε να στηθούν σε πιλοτική μορφή.


Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα γίνει σε εννέα μήνες.

Το κράτος δίδει εκατομμύρια για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αντί να διοχτεύει αυτά τα λεφτά στη δημόσια υγεία, δήλωσε στον Άστρα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, με αφορμή τις παρατηρήσεις στην έκθεση του γενικού ελεγκτή για την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες.

Ο κ. Κούμας υπέδειξε πως ναι μεν ο ασθενής πρέπει να εξυπηρετείται ωστόσο την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να αποτελέσουν όντως την ναυαρχίδα της υγείας.


Αντιθέτως είπε, τα νοσηλευτήρια αποψιλώνονται, δεν λαμβάνονται έγκραιρα μέτρα και δεν προσελκύονται γιατροί καιόλα εναποτίθενται στην αυτονόμηση.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις εντός Σεπτεμβρίου, ωστόσο ανέφερε πως η ΠΑΣΥΚΙ θα αξιολογήσει πρώτα τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και ακολούθως θα υπάρξει αντίδραση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.