Κούππα άπαννη!

ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ

Μια ακόμα είδηση που κάνει τον απλό πολίτη, τον ενεργό και νομοταγή πολίτη, ν’ απαξιώνει θεσμούς της πολιτείας, όσους τους εκπροσωπούν και το πολιτικό μας σύστημα στη γενικότητά του! Ο κ. Βέργας θα κρατείται εκτός Κεντρικών Φυλακών με βάση το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο κ. Βέργας παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΣΑΠΑ και επειδή απειλήθηκε από πολίτη, η Εισαγγελία αποφάσισε να τον θέσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πέραν τούτου σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ «ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως ανέφερε εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, ο Ανδρέας Αριστείδης, καταχώρησε νωρίτερα αναστολή ποινικής δίωξης σε αρκετές από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν (Βέργας και Μαληκκίδης)».

Το ερώτημα δεν είναι αν οι απειλές είναι σοβαρές για να κρατείται ο κ. Βέργας σε πιο «ασφαλή χώρο από τις Κεντρικές Φυλακές», όπου σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό κρατούνται άνθρωποι που μισούνται και αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα, περιλαμβανομένων και ανθρωποκτονιών! Το ερώτημα δεν είναι αν οι οδηγίες του Προέδρου για να μπει τάξη στις Κεντρικές Φυλακές μετά το βιασμό νεαρού από συγκάτοικό του δεν έχει γίνει τίποτε!

Το ερώτημα είναι πιο σοβαρό και έχει ως εξής: Η Νομική Υπηρεσία έχει καθιερώσει αυτή την πρακτική της «ελάφρυνσης», της «ευνοϊκής μεταχείρισης κατηγορουμένων για εγκλήματα» για να μπορεί να στήσει υποθέσεις στο Δικαστήριο; Δεν διερωτάται αν με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμα στην κοινωνία και στον απλό πολίτη πως «αν έχεις μέσον…» στη Νομική Υπηρεσία ή σε εξουσία που μπορεί να επηρεάσει τη Νομική Υπηρεσία και ένα δικηγόρο που τα έχει καλά με το… σύστημα, τότε μπορεί να βγεις «κούππα άπαννη»; Να καταλήξουν οι άλλοι στη φυλακή και αυτός, αφού σκότωσε και δολοφόνησε, προμελετημένα ή εξ αμελείας, αφαίρεσε για οποιονδήποτε λόγο μια ανθρώπινη ζωή, «μαρτύρησε» εναντίον τους και την έκανε στη συνέχεια με ελαφρά πηδηματάκια;

Τα πράγματα, κύριοι, είναι σοβαρά. Αν υπάρχει έστω και μια άποψη έγκυρου νομικού ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία που ξεμυτίζει τώρα και δεδομένης και της υπόθεσης της Δρομολαξιάς -όπου ο βασικός εμπλεκόμενος βγήκε μάρτυρας κατηγορίας και τελικά απαλλάχθηκε από όλες τις υποθέσεις σε αντίθεση με όλους τους άλλους, οι οποίοι κατέληξαν δικαίως ή αδίκως, στη φυλακή- μυρίζει άλλη μια συναλλαγή, τότε ναι, σείεται συθέμελα για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη του κόσμου, του απλού πολίτη προς τη Δικαιοσύνη. Κι επειδή συμφωνούμε ότι το «νόμιμο» δεν είναι πάντα και ηθικό, επειδή ο Νόμος μπορεί να επιτρέπει διάφορα, η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να μην θωρακίζει την ανεξαρτησία του θεσμού και να εκτίθεται με συμπεριφορές που «μυρίζουν συναλλαγές» και τελικά κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη.

Αυτό υποδείχθηκε στην περίπτωση της Δρομολαξιάς, αλλά δυστυχώς αυτή καθιερώνεται ως «πεπατημένη» για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι η στυφή γεύση που αφήνει στον πολίτη η επανάληψη (αν όχι και αντιγραφή) του σκηνικού της Δρομολαξιάς και στην περίπτωση του κ. Βέργα όπου, πέραν της πρακτικής που ακολουθεί η Νομική Υπηρεσία είναι πανομοιότυπη, συνέπεσε και ο δικηγόρος υπεράσπισης να είναι ο ίδιος.
Με τόσα άλλα που συνέβησαν και έδειξαν διαπλοκή άλλων αξιωματούχων του κράτους και έγινε προσπάθεια να «ξεπλυθούν» και να «ξεθωριάσουν», νομίζουμε πως τελικά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θάπρεπε φέτος να ονομαζόταν «κούππα άπαννη»!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.