«Κούρεψαν» και τα άτομα με νοητική αναπηρία

Ανεπαρκής η παροχή υπηρεσιών, επιδόματα μειώθηκαν, «πάσχουν» τα προγράμματα εργοδότησης.

Θύματα ρατσισμού και ανάρμοστων συμπεριφορών.

Ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις, ανεπαρκής παροχή υπηρεσιών είτε από κρατικές υπηρεσίες είτε από εθελοντικές οργανώσεις είναι μόνο μερικά από τα παράπονα που δέχτηκε το 2016 η Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων.

«Προσβλητική συμπεριφορά από λειτουργούς σε οικογένειες ατόμων με νοητική αναπηρία, προκλητική συμπεριφορά από εκπαιδευτικούς προς γονείς παιδιών με νοητική αναπηρία, παραμέληση ατόμων με γονείς και συγγενείς (παράληψη καθαριότητας, περιποίησης, άρνησης φοίτησής τους σε κέντρα διημερεύουσας φροντίδας), μεταφορά νεαρού ατόμου σε ίδρυμα ηλικιωμένων γιατί χρειάζονταν φροντίδα οι γονείς του» είναι επίσης παράπονα, τα οποία τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής. Ο κατάλογος όμως με τα παράπονα δεν σταματά στα πιο πάνω. Προβλήματα και αδυναμίες στην παροχή ημερήσιας φροντίδας, ιδιαίτερα για σοβαρές περιπτώσεις, ανεπαρκείς ή ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αλλά και η έλλειψη στήριξης και καθοδήγησης των οικογενειών είναι επίσης καταγγελίες που δέχθηκε η Επιτροπή και εξέτασε πέρσι.

Σημαντικός αριθμός παραπόνων, όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, η οποία προσφάτως κοινοποιήθηκε στη Βουλή, είχαν σχέση με τη μείωση, αποκοπή ή μη έγκριση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Δημοσίου Βοηθήματος, καθώς και επιδόματος φροντίδας. «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η μείωση, αποκοπή ή μη έγκριση δεν ήταν αιτιολογημένες, ενώ σε άλλες έγιναν λόγω συνυπολογισμού εισοδημάτων που προηγουμένως δεν ελαμβάνοντο υπόψιν ή λόγω καταθέσεων που ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι άλλος, επίσης σημαντικός, αριθμός παραπόνων είχε σχέση με τα διατάγματα κηδεμονίας παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με εγκύκλιό του έπαψε πλέον να απαιτεί τέτοια διατάγματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρηματοοικονομική κρίση που έπληξε και επηρεάζει την Κύπρο είχε σοβαρό αντίκτυπο σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες αναπήρων που είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία. Πρόνοιες του Νόμου για το ΕΕΕ, όπως αναφέρεται, εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα σε αυτή την ομάδα των πολιτών, ενώ σχέδια που εφαρμόζονταν προς όφελός τους έχουν καταργηθεί. «Διάφορα επιδόματα όπως τέκνου και μονογονιού συνυπολογίζονται ως εισόδημα με αποτέλεσμα την πραγματική μείωση των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία», σημειώνεται στην Έκθεση. Επίσης, άτομα που έχουν περάσει από το Δημόσιο Βοήθημα στο ΕΕΕ «έχουν δει τις παροχές του να μειώνονται». Υπάρχει, προστίθεται, σημαντικός αριθμός παραπόνων από δικαιούχους που αφορούν κυρίως τη μείωση και την κατάργηση του επιδόματος φροντίδας, των μεταφορικών και του επιδόματος για πάνες. Ειδικότερα για το επίδομα φροντίδας, πολλά άτομα με νοητική αναπηρία ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες παίρνουν πολύ μειωμένα ποσά, υποδεικνύεται στην έκθεση και την ίδια ώρα υπογραμμίζεται πως «για το συγκεκριμένο επίδομα υφίσταται δυσμενής διάκριση σε σχέση με άλλες κατηγορίες αναπήρων».

Μείωση μισθών και ωραρίου απασχόλησης

Μνεία γίνεται στην Έκθεση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα σε ό,τι αφορά την απασχόληση. «Στα προγράμματα εργοδότησης με στήριξη ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν όμως παρατηρηθεί μειώσεις ωραρίων απασχόλησης, μειώσεις μισθών και δυσκολία στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Έρευνα για το κόστος της αναπηρίας

Η Επιτροπή μέσα από την Έκθεσή της για το 2016 τονίζει την αδήριτη ανάγκη διενέργειας μελέτης για τον προσδιορισμό του κόστους της αναπηρίας. Η μελέτη θα πρέπει να αναλύει και να κοστολογεί τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε είδους αναπηρίας και βάσει αυτής το κράτος να ικανοποιεί τις οικονομικές ανάγκες, αλλά και να παρέχει τις αναγκαίες ποιοτικές υπηρεσίες και θεραπείες.

2.686 ο αριθμός των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Σύμφωνα με το μητρώο της Επιτροπής Ατόμων με Νοητική Αναπηρία τον Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν 1.531 άνδρες και 1.155 γυναίκες με νοητική αναπηρία. 626 άτομα (ποσοστό 23%) ήταν ηλικιακά μεταξύ 0-20 ετών, 931 ήταν μεταξύ 21-40 ετών, ενώ τα άτομα άνω των 41 ετών υπολογίστηκαν στα 1.129.

Στο σπίτι, στο ίδρυμα και στο… μοναστήρι!

Από τα 2.686 άτομα με νοητική αναπηρία με την οικογένειά του διαμένει το 85%, δηλαδή 2.287 άτομα. Σε ίδρυμα διαμένει το 10% των ατόμων (257), σε σπίτι στην κοινότητα 86 άτομα (3%), μόνα τους ζουν 54 άτομα και σε μοναστήρια 2 άτομα. Διευκρινίζεται ότι τα άτομα που ζουν μόνα, κάποια έχουν τη βοήθεια οικιακής βοηθού και κάποια άλλα έχουν την επίβλεψη οικείων τους προσώπων. Και τους δύο τους γονείς έχουν χάσει 269 άτομα (10% περίπου), ενώ κατά το 2016, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, «10 άτομα απεβίωσαν και έγιναν 125 νέες εγγραφές που αφορούν διάφορες ηλικίες».

 

Μαρίνα Κουμάστα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.