Κουτσουρεμένη και ανήμπορη η… ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΔΥ

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

• Τέσσερα από τα έξι νομοσχέδια κρίθηκαν αντισυνταγματικά και… προβληματικά τα άλλα δύο

• ΑΚΕΛ: Οι προτάσεις δεν ανεβάζουν την παραγωγικότητα προς όφελος της κοινωνίας, αλλά εξυπηρετούν σκοπιμότητες

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Απροβίβαστο παίρνουν και πάλι οι κυβερνώντες, αφού τελικά ούτε στη μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατάφεραν να δώσουν λύσεις παρά τις πομπώδεις και βαρύγδουπες δηλώσεις τους ότι θα εκσυγχρονίσουν την κρατική μηχανή. Η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζονται σοβαρά και σημαντικά ζητήματα αναδεικνύεται ακόμη μια φορά, καθώς από τα έξι νομοσχέδια που κατατέθηκαν για τη μεταρρύθμιση, τα τέσσερα κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Ως εκ τούτου με κουτσουρεμένη πολιτική ασφαλώς και οι κυβερνώντες δεν μπορούν να μιλούν για συνολική μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον τους κανονισμούς για την εισαγωγή του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, κατόπιν υπόδειξης του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι αντισυνταγματικοί. Για την τιμή των όπλων ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νέους κανονισμούς πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Με τα πιο πάνω δεδομένα παρέμειναν μόνο δύο νομοσχέδια που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο και την εναλλαξιμότητα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ωστόσο και αυτά εμπεριέχουν στοιχεία τα οποία προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και τις ενστάσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση που θα απαντούσε στις προκλήσεις της εποχής, τελικά σαλαμοποιήθηκε και περιορίστηκε σε δύο ζητήματα τα οποία αν και θα οδηγηθούν στην ολομέλεια στις 14 Ιουλίου, εντούτοις φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό κατά πόσο θα ψηφιστούν, καθώς ακόμη δεν ξεκαθαρίστηκε η θέση των πολιτικών κομμάτων.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Το ΑΚΕΛ, όπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, επέμεινε μέχρι τέλους πως τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να ψηφιστούν ως πακέτο.

«Εμείς», τόνισε, «θέλουμε μια μεταρρύθμιση που θα επιλύει με έναν προοδευτικό τρόπο τα προβλήματα, αλλά και τις στρεβλώσεις που έχει η Δημόσια Υπηρεσία, ώστε να ανεβάσει την παραγωγικότητά της προς όφελος της κοινωνίας και όχι μια Δημόσια Υπηρεσία κουτσουρεμένη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, έτσι όπως θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με τα σχετικά νομοσχέδια».

Ομως τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν δεν συνιστούν μια ριζοσπαστική και καινοτόμα μεταρρύθμιση, όπως είχε εξαγγελθεί.

Πρόκειται για περιορισμένης εμβέλειας αλλαγές που αφορούν βασικά τρία ζητήματα, το σύστημα αξιολόγησης, το σύστημα προσλήψεων και τον τρόπο διαμόρφωσης του κρατικού μισθολογίου. Επίσης, τα μέτρα που προτείνονται θα έχουν καθόλου ως ελάχιστη επίδραση σε ζητήματα όπως την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και μείωσης του διοικητικού κόστους. Υπάρχουν δε και κάποιες από τις προτάσεις που επιβαρύνουν το διοικητικό κόστος, όπως ο μηχανισμός των γραπτών εξετάσεων.

Αυθαίρετος και αντισυνταγματικός ο τρόπος της νέας αξιολόγησης

genikos eisaggeleas

Να σημειώσουμε πως όσα νομοσχέδια έχουν σχέση με την αξιολόγηση και τις προαγωγές έχουν αποσυρθεί, διότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι το σύστημα της ποσόστωσης είναι αντισυνταγματικό.

Με επιστολή του προς προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρεται στον κανονισμό που αφορά την εισαγωγή μέγιστης ποσόστωσης ως προς τη βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη συγκρούεται με το άρθρο 28 του Συντάγματος και ως εκ τούτου κρίνεται αυθαίρετη και αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα παρόλο που είναι πράγματι γεγονός ότι η σχεδόν καθολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου χρήζει διόρθωσης, αυτή η διόρθωση μπορεί να επέλθει διά της αλλαγής της νοοτροπίας των αξιολογούντων προϊσταμένων, ώστε να επιφυλάσσουν την εξαίρετη βαθμολόγηση στους πραγματικά άξιους υπαλλήλους.

Πέρα όμως από τις αντισυνταγματικές πρόνοιες η πιο πάνω νομοθεσία μετακινείται από τη μια απόλυτη θέση για την αξιολόγηση στην άλλη άκρη που αδικεί πολλούς εργαζομένους.

Κρατικό μισθολόγιο, ΑΕΠ και απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων

petridis

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) θα καθορίζει το μέγιστο ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με το εν λόγω νομοσχέδιο, αφού το βασικότερο πρόβλημα είναι θεσμικό. Τυχόν υιοθέτησή του, διαμηνύει, εισάγει νέες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιθωριοποιεί, περιορίζει και διαβρώνει το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Την κάθετη διαφωνία του με τη νομοθετική ρύθμιση του μισθολογίου εξέφρασε και το ΑΚΕΛ, γιατί όπως υποδεικνύει διαβρώνεται και απορρυθμίζεται περαιτέρω το σύστημα εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, τόνισε ο Στ. Στεφάνου, εκτιμάται ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου και της φιλοσοφίας που προωθεί θα έχει αρνητικές επιδράσεις και για τον ιδιωτικό τομέα.

Το δεύτερο αρνητικό σημείο, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου, έχει σχέση με τη φόρμουλα του υπολογισμού των αυξήσεων των μισθών, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται σε συνάρτηση με το ονομαστικό ΑΕΠ.

Πέραν αυτού όμως, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι ανάγκες προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας. Οταν δηλαδή γίνονται αβέρτα προσλήψεις από την όποια κυβέρνηση, τότε αυτές θα αφαιρούνται και ό,τι μείνει θα παραχωρείται για αυξήσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, με την εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη 3.000 οπλιτών θα ισχύει το υφιστάμενο κρατικό μισθολόγιο συν το κόστος πρόσληψης των οπλιτών που ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ…

Θα προκληθεί σύγκρουση μεταξύ εργαζομένων

Ενας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι και η αντιπαράθεση, αλλά και η σύγκρουση που θα υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων, καθώς οι υφιστάμενοι δεν θα επιθυμούν να γίνονται προσλήψεις γιατί δεν θα έχουν αυξήσεις και προαγωγές, ενώ αυτοί που θα θέλουν να ενταχθούν δεν θα επιθυμούν να γίνονται προαγωγές και αυξήσεις. Και όταν δεν γίνονται προσλήψεις θα αυξάνονται τα κενά στη δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα προβληματικές είναι και οι πρόνοιες για την ΑΤΑ, τόσο σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού όσο και το γεγονός ότι θα συνυπολογίζεται στο μισθολογικό κόστος.

Επίσης το νομοσχέδιο καταργεί την έννοια της προσαύξησης ως αποτίμηση της ωρίμανσης και της αρχαιότητας ενός υπαλλήλου, αφού η καταβολή της προσαύξησης δεν θα είναι πλέον δεδομένη.

Τυχόν υιοθέτηση του νομοσχεδίου, προειδοποιεί, σε συνάρτηση με την ευρύτερη επίδραση που θα έχει στον τρόπο διαμόρφωσης των μισθών θα επιφέρει και στασιμότητα σε ό,τι αφορά την κατανομή του εθνικού εισοδήματος μεταξύ μισθών και κερδών.

Εναλλαξιμότητα για σκοπιμότητες

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Στ. Στεφάνου, είναι υπέρ της εναλλαξιμότητας, όμως διευκρίνισε με τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να την επιβάλει και μάλιστα χωρίς κανονισμούς, θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα.

Προφανώς πίσω από το μυαλό των κυβερνώντων και βασικό κίνητρο, υπογράμμισε, είναι η προοπτική μεταφοράς προσωπικού από τους ημικρατικούς οργανισμούς στο δημόσιο και με αυτό τον τρόπο θέλουν να στρώσουν το χαλί στην ιδιωτικοποίηση της Cyta και άλλων κερδοφόρων οργανισμών.

Εκτός αυτού, που είναι το κύριο, προκύπτουν και μια σειρά πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα της ίδιας της Δημόσιας Υπηρεσίας. Πώς, διερωτήθηκε, θα μεταφερθούν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι της Cyta στο δημόσιο, όταν το αντικείμενο της εργασίας τους είναι εντελώς διαφορετικό;

Ως εκ τούτου, τόνισε, πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι όροι και κανονισμοί που να διασφαλίζουν τη συμβατότητα των εργαζομένων. Να μη μεταφέρουν δηλαδή κάποιον από μια υπηρεσία σε άλλη, χωρίς να έχει κάνει τίποτε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy