«Κόβει τον βήχα» για Natura η Κομισιόν

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Η απόφαση του Ανωτάτου για τον Ακάμα δεν επηρεάζει το καθεστώς προστασίας της Χερσονήσου

Κάθετη υπήρξε η τοποθέτηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENVI) σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το παράτυπο της οριοθέτησης της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 στον Ακάμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για το ζήτημα, η DG ENVI ξεκαθαρίζει ότι τα όρια των περιοχών Natura 2000 μπορούν να τροποποιηθούν μόνο βάσει αναγνώρισης επιστημονικών λαθών ή λόγω φυσικών εξελίξεων οι οποίες δεν προέρχονται από κακή διαχείριση (όπως η κλιματική αλλαγή). «Αυτά αναφέρονται στις πρόνοιες της οδηγίας για τους Οικοτόπους», τονίζει η DG ENVI.

«Αντιλαμβανόμαστε, από όσα διαβάσαμε στον Τύπο, ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα διαδικαστικών παραλείψεων και αν αυτό ισχύει, δεν επηρεάζεται ποσώς η οριοθέτηση του δικτύου Natura 2000, ούτε οι προϋποθέσεις προστασίας και διαχείρισης της περιοχής», υπογραμμίζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη ότι η διαδικασία επανοριοθέτησης της περιοχής Natura στον Ακάμα μπορεί να χρειαστεί χρόνια, εκπρόσωπος της DG ENVI μας είπε πως αυτό αφορά εσωτερική διαδικασία των κυπριακών αρχών. «Τα όρια της περιοχής Natura 2000 παραμένουν όπως αυτά υποβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και περιλήφθηκαν στον σχετικό κατάλογο της ΕΕ, ενώ διατηρούνται επίσης οι πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας για τη Φύση», απάντησε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζει δε, ότι η Χερσόνησος του Ακάμα περιλήφθηκε στους τόπους κοινοτικής σημασίας της ΕΕ, βάσει της σχετικής οδηγίας, τον Νοέμβριο του 2011. «Χαρακτηρίστηκε επίσης περιοχή ειδικής προστασίας, βάσει της οδηγίας για τα πτηνά. Ως εκ τούτου, η περιοχή παραμένει εντός του δικτύου Natura 2000 και υπόκειται σε καθεστώς προστασίας και διαχείρισης, βάσει των προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας για τους Οικοτόπους», προσθέτει η DG ENVI.

Σχετικά με τη δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές γης των οποίων τα τεμάχια βρίσκονται εντός των περιοχών οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 (πχ λόγω απώλειας χρήσης και εισοδήματος), η Κομισιόν σημειώνει ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη και τις εθνικές τους νομοθεσίες. «Τέτοιες αποζημιώσεις μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις», καταλήγει η DG ENVI.

Ανδρέας Ριρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.