Το Υπ. Εργασίας κόβει αβέρτα και απροειδοποίητα το επίδομα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με αποτέλεσμα λήπτες να μένουν χωρίς εισοδήματα για μέρες μέχρι να εξεταστεί η ένστασή τους.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής με αφορμή πρόταση νόμου, η οποία προνοεί όπως στις περιπτώσεις στις οποίες αποφασίζεται ο τερματισμός της καταβολής του ΕΕΕ να αποστέλλεται συστημένη επιστολή στον δικαιούχο και να του δίνεται προθεσμία 15 ημερών να παραθέσει δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να αιτιολογούν τον μη τερματισμό της καταβολής του ΕΕΕ. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες τερματίστηκε η καταβολή του ΕΕΕ επειδή εντοπίστηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου το ποσό της φοιτητικής χορηγίας (η οποία κανονικά εξαιρείται).

Η Υπ. Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τάχθηκε ενάντια στην υποχρέωση για αποστολή συστημένης επιστολής. Δεσμεύτηκε ωστόσο να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται εκούσια άνεργοι, με αποτέλεσμα να τους αποκόπτεται το επίδομα.

Ο εκπρόσωπος του Υπ. Εργασίας, ο οποίος χειρίζεται θέματα του ΕΕΕ, ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολος ο εντοπισμός του λήπτη μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της αποστολής SMS. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν υπερπληρωμές σε περίπτωση που δοθεί περιθώριο 15 ημερών στους λήπτες για να προσκομίσουν στοιχεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου