![s_plithorismos[1]](https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2023/04/s_plithorismos1-696x460.jpg)
Δριμύ κατηγορώ από τον Μάριο Δρουσιώτη εναντίον της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου.
Η αντίδραση αφορά στο νομοσχέδιο αντιπροσωπευτικών αγωγών, με τον κύριο Δρουσιώτη να επικρίνει την υπηρεσία ότι με τις αλλαγές που έκανε αχρηστεύει την ουσία του νομοσχεδίου, και διερωτήθηκε μάλιστα αν αυτή η υπηρεσία πρέπει να συνεχίσει να ονομάζεται υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης τόνισε ότι το κύριο σημείο είναι η πρόνοια που απαγορεύει στο κράτος να χρηματοδοτεί τους Νομιμοποιούμενους Φορείς για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.
Διευκρίνισε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η χρηματοδότηση από το κράτος και ρωτά τον λόγο για τον οποίο στο νέο νομοσχέδιο προνοείται η απαγόρευση.
Ο κύριος Δρουσιώτης εξήγησε ότι και οι δυο σύνδεσμοι καταναλωτών είναι εθελοντικές οργανώσεις χωρίς οικονομικούς πόρους που να τους επιτρέπουν να ασκήσουν μια αντιπροσωπευτική αγωγή, η οποία συνεπάγεται τεράστια έξοδα.
Κωνσταντίνος Καραγιώργης: Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση
Υπάρχει καλή συνεργασία με τους συνδέσμους καταναλωτών, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε πάντα, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή απαντώντας στις επικρίσεις του Μάριου Δρουσιώτη.
Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο αντιπροσωπευτικών αγωγών είπε ότι το Υπουργείο έχει διαφορετική φιλοσοφία με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.
Όπως εξήγησε, το κράτος θα καλύπτει οικονομικά τις όποιες συλλογικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, άρα δεν υπάρχει λόγος να χρηματοδοτούνται και οι σύνδεσμοι καταναλωτών με τεράστια ποσά.
Το θέμα πρόσθεσε ο κύριος Καραγιώργης, θα συζητηθεί στην Βουλή και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση.
Η επιστολή Δρουσιώτη στον Υπουργό Ενέργειας
Η απαγόρευση χρηματοδότησης των Νομιμοποιούμενων Φορέων για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών που προνοείται από το νομοσχέδιο για την καταχώρηση αντιπροσωπευτικών αγωγών για την προστασία των καταναλωτών βάζει ουσιαστικά εμπόδια στην άσκηση αντιπροσωπευτικής αγωγής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ενέργειας ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.
Στην επιστολή του ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, περιέχει «πολύ αρνητικές πρόνοιες που συνιστούν πραγματικό εμπόδιο στην αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών μέσω των Αντιπροσωπευτικών Αγωγών» και καλεί το Υπουργείο να επανεξετάσει τις θέσεις του για το θέμα, πριν τη συζήτηση και έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεσή του στη Βουλή.
Το κύριο σημείο που θίγει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών είναι η πρόνοια που απαγορεύει στο κράτος να χρηματοδοτεί τους Νομιμοποιούμενους Φορείς για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών. «Οι Νομιμοποιούμενοι Φορείς σήμερα στην Κύπρο είναι μόνο οι δύο σύνδεσμοι καταναλωτών και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας», αναφέρει προσθέτοντας ότι και οι δύο σύνδεσμοι καταναλωτών είναι εθελοντικές οργανώσεις χωρίς οικονομικούς πόρους που να τους επιτρέπουν να ασκήσουν μια αντιπροσωπευτική αγωγή, η οποία συνεπάγεται τεράστια έξοδα.
Αναρωτιέται, επομένως, ο κ. Δρουσιώτης πού θα βρουν τα χρήματα οι Νομιμοποιούμενοι Φορείς να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγωγή και ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η απαγόρευση, αν όχι την παρεμπόδιση κατάθεσης μιας τέτοιας αγωγής. Διευκρινίζει, επίσης, ότι στην ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η χρηματοδότηση από το κράτος και ρωτά το λόγο για τον οποίο στο νομοσχέδιο προνοείται η απαγόρευση.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι επιλογές που δίνει η ΕΕ για τη διαδικασία κατάθεσης μιας τέτοιας αγωγής είναι δύο: οι opt in και opt out. Όπως εξηγεί, η διαδικασία opt out «είναι η πλέον κατάλληλη και εξυπηρετεί πολύ καλύτερα το σκοπό της οδηγίας για τις αντιπροσωπευτικές αγωγές που ο σκοπός της είναι να δώσει στους καταναλωτές ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων τους».
Έχοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο που αφορούν τους Νομιμοποιούμενους Φορείς, ο κ. Δρουσιώτης σημειώνει ότι «αυτό το εργαλείο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μας δώσει, ουσιαστικά αχρηστεύεται μέσα από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου».
