«Κουφή» δικαιολογία εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής: «Έφυγε λίγο της μπουλντόζας…»

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής τίθεται αυτή την ώρα το θέμα κατεδάφισης διατηρητέων κτιρίων στην παλιά Λευκωσία με οδηγίες του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Εκ μέρος του Αρχιεπισκόπου ο κ. Χρ. Κτωρίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση των τεσσάρων κτιρίων και έκανε λόγο για «αστοχία» και όχι κατάλληλη συνεννόηση για την κατεδάφιση. Επίσης είπε ότι δεν πρέπει να μιλούμε για κατεδάφιση αλλά για κατάρρευση λόγω των καιρικών συνθήκων και της θεομηνίας προσθέτοντας παράλληλα ότι κάποιοι έκαναν λάθη σοβαρά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή τόνισε ότι ανέμενε σήμερα μια απολογία ενώπιον της Επιτροπής από πλευρά του Αρχιεπισκόπου για την παράνομη κι αυθαίρετη κατεδάφιση στην Ισοκράτους. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Λευκωσίας έπρεπε να λειτουργήσει διαφορετικά επιβάλλοντας την τάξη και τη νομιμότητα και έφερε ως παράδειγμα την αναστολή εργασιών και την προσφυγή στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος.

Είπε ακόμα ότι με την κατεδάφιση στέλνεται το μήνυμα στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα ξέφραγο αμπέλι που μπορεί ο καθένας να προχωρά σε κατεδαφίσεις. Υπέδειξε, τέλος, ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία με την άμεση επιβολή προστιμών σε όσους παρανομούν.

Η εκπρόσωπος του ICOMOS, οργανισμού που συμβουλεύει την UNESCO για θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κα. Α. Θεοδοσίου αποκάλυψε ότι το 2013 όταν θέλησε να αγοράσει ένα από τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη με τους οποίους μιλούσε της είπαν ότι θα τα αγοράσει η Αρχιεπισκοπή γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα τα κατεδάφιζε για να κάνει ράουντ-αμπάουτ.

Για την περίπτωση στην Ισοκράτους η κ. Θεοδοσίου είπε ότι θα περιμένουν από τον Δήμο να δημοσιοποιήσει τα σχέδια βάσει των οποίων δόθηκε η άδεια λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είδαν κάτι.

Επίσης υπέδειξε ότι πρέπει να διαταχθεί έρευνα ποινικών και αστικών ευθυνών λέγοντας ότι οι πολιτικοί μηχανικοί και οι εργολάβοιδεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ακόμα τόνισε ότι ο νόμος για τα διατηρητέα πρέπει να διευρυνθεί και να περιλάβει όλη την παραδοσιακή και αρχιτεκτονική κληρονομιά συμπληρωνοντας ότι παγκυπρίως υπάρχουν περίπου 15.000 διατηρητέα κτίρια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο Δήμος ακολούθησε την ορθότερη οδό, επέβαλε την νομοθεσία και έθεσε αυστηρούς όρους για άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των διατηρητέων. Δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα μελών της Επιτροπής ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών εργασιών για αποκατάσταση των διατηρητέων. Παραδέχτηκε τέλος ότι, η εγγυητική που έχουν εξασφαλίσει από την Αρχιεπισκοπή, του μισού εκατομμυρίου ευρώ δεν επαρκεί για την αποκατάσταση τους.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι είναι γνωστή η περιφροσύνη που επιδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος για την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου.

Όπως είπε το ζητούμενο είναι η ισονομία και πώς η νομοθεσία γίνεται πιο αποτελεσματική τονίζοντας όμως ότι στο τέλος εκείνο που έχει σημασία είναι η βούληση να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες.

Σημείωσε την απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος για αποκατάσταση των διατηρητέων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ο Δήμος να έχει εμπιστοσύνη σε έναν κατά συρροή παραβάτη όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα επανέλθει με συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία. Τόνισε ωστόσο ότι πέραν της νομοθεσίας απαιτείται και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης είπε ότι πρέπει να δουν και τα κίνητρα για τα διατηρητέα κτίρια.

Έγινε κατεδάφιση λόγω «αστοχίας» επιμένει εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής ο κ. Κτωρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών

Όπως είπε, κατέρρευσε ένα κτίριο λόγω των καιρικών συνθηκών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, τον ρώτησε «αν έφυγε λίγο της μπουλντόζας και ακούμπησε σε κτήριο», με τον ίδιο να λέει πως δεν υπήρχε σκοπιμότητα για την κατεδάφιση των διατηρητέων, αλλά ήταν λάθος συνεννόηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί χωροταξίας νόμου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην πολεοδομική αρχή να παρεμβαίνει στο να προχωρεί σε εργασίες αποκατάστασης των διατηρητέων και πως θα πάρει το λαβείν. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι λεπτό το θέμα. Επίσης στην πρόταση υπάρχει διοικητικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ και 20 ευρώ για κάθε μέρα παραβίασης.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή εσωτερικών σε δύο εβδομάδες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.