Κούφια τα «δεσμεύομαι» τραπεζών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Υποσχέθηκαν στη Βουλή να αποσύρουν τις εφέσεις, αλλά δεν το έπραξαν

Κούφια αποδεικνύονται τα «δεσμεύομαι» των τραπεζών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, αφού παρά τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσαν προς τη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για επίσπευση των εκποιήσεων, δεν απέσυραν ποτέ τις εφέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

Μάλιστα, όπως παραδέχεται ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε επιστολή του προς τη Βουλή ημερομηνίας 8 Απριλίου 2019, «η δέσμευση (των τραπεζών) παραμένει ανεκπλήρωτη (και) ως εκ τούτου οι εν λόγω εκκρεμούσες αιτήσεις/ εφέσεις συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ανέρχονται στις 330 παγκύπρια».

Η προσπάθεια για επίλυση του θέματος με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ξεκίνησε το 2015, όταν με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ η Βουλή ψήφισε νομοθεσία για απεγκλωβισμό των αγοραστών οι οποίοι εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ντιβέλοπερ, αλλά δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας επειδή οι τράπεζες συνέχισαν να διατηρούν υποθηκευμένα τα ακίνητά τους για χρέη του ντιβέλοπερ.

Η νομοθεσία έφερε αποτελέσματα αφού έγινε κατορθωτό να απεγκλωβιστούν περίπου 5.500 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο οι τράπεζες συνέχισαν να προβάλλουν προσκόμματα, ενώ κατέθεσαν μάλιστα δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της νομοθεσίας.

Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις στη Βουλή οι οποίες κορυφώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, όταν οι τράπεζες υποσχέθηκαν να αποσύρουν τις εφέσεις τους προκειμένου να πείσουν τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοθετικό πλαίσιο για επίσπευση των εκποιήσεων.

Το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε (διά χειρός ΔΗΣΥΔΗΚΟ) και μάλιστα χωρίς καμιά αλλαγή σε σχέση με τα κείμενα τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Υπουργός Εσωτερικών Κ. Πετρίδης στην επιστολή του προς τη Βουλή σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη «η δέσμευση αυτή (των τραπεζών) παραμένει ανεκπλήρωτη».

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 ο Σύνδεσμος Τραπεζών έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαιώνοντας ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε τη θυματοποίηση των αγοραστών οι οποίοι ενώ έχουν ενεργήσει καλόπιστα, έχουν εγκλωβιστεί λόγω πράξεων ή παραλείψεων των πωλητών». Μάλιστα ο ΔΗΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή με τα νέα «δεσμεύομαι» των τραπεζών αναφέροντας ότι: «Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη διευκρινιστική θέση του Συνδέσμου (Τραπεζών)».

Ωστόσο η παραδοχή του Κ. Πετρίδη ότι οι τράπεζες δεν απέσυραν ποτέ τις εφέσεις τους, διαψεύδει τόσο τον Σύνδεσμο Τραπεζών όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

16 χιλιάδες Κύπριοι και ξένοι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων

Το θέμα αφορά περίπου 16 χιλιάδες Κύπριους και ξένους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ντιβέλοπερ, αλλά δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας.

Μάλιστα το πρόβλημα προβλήθηκε αρκετές φορές από ΜΜΕ του εξωτερικού και ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας πολλά δυσφημιστικά σχόλια εναντίον της Κύπρου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Κ. Πετρίδη προς τη Βουλή «το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για καθολικό απεγκλωβισμό όλων των αγοραστών, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών τραπεζών για αντισυνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας».

Συνέρχεται εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ο διευθυντής του Κτηματολογίου και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας.

Στόχος της Επιτροπής είναι να υπάρξει κατάληξη επί της πρότασης νόμου η οποία ετοιμάστηκε ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.