Κουκούλωμα ποινικών υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης για τα «χρυσά» διαβατήρια και το Σχέδιο Ακάμα.

Κουκούλωμα ποινικών υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην ετήσια έκθεσή του η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επαναφέρει παράλληλα τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης για τη μη παραχώρηση στοιχείων, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο ξεκίνησε το 2020 με το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων «και συνεχίζεται έκτοτε σε διάφορες άλλες περιπτώσεις», όπως με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης αναφέρει στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Τα προηγούμενα χρόνια «μοναδική εκκρεμότητα στα θέματα της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν η περιορισμένη οικονομική ανεξαρτησία. Δυστυχώς, πλέον το πρόβλημα αφορά […] και δύο άλλους βασικούς πυλώνες, δηλαδή: την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφόρηση, και την ελευθερία να αποφασίζει η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία το περιεχόμενο και τον χρόνο ετοιμασίας, έκδοσης και δημοσιοποίησης των εκθέσεων ελέγχου».

• Το πρόβλημα «ξεκίνησε το 2020 με τη μη παραχώρηση στοιχείων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και συνεχίζεται έκτοτε σε διάφορες άλλες περιπτώσεις», όπως με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

• Ο Γενικός Εισαγγελέας, ως ο εκ του Συντάγματος νομικός σύμβουλος της εκτελεστικής εξουσίας, «γνωματεύει περί δικαιώματός της να μην μας επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφόρηση και/ή ως δημόσιος κατήγορος αποφασίζει, ασκώντας τις ανέλεγκτες συνταγματικές του εξουσίες, να μην κινήσει διαδικασία ποινικής διερεύνησης έναντι αυτών που προέβαλαν τέτοια εμπόδια». Μάλιστα ο Οδ. Μιχαηλίδης αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία «η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη, για πρώτη φορά, σε καταγγελία διευθυντή Τμήματος», προσθέτοντας ότι έγινε έρευνα από την Αστυνομία αλλά μετά από «απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο».

ΠτΔ: Νερό και αλάτι

Εν τω μεταξύ ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την παραλαβή της έκθεσης, επιχείρησε να ρίξει στα χαμηλά τις μεγάλες συγκρούσεις του με τον Οδ. Μιχαηλίδη, τις οποίες απέδωσε σε «παρερμηνείες», «διαφορετικές προσεγγίσεις», «αυστηρότητα (του Γενικού Ελεγκτή) στο γράμμα του νόμου […] που πολλές φορές δημιουργεί κάποιες ζημιογόνες για τα δημόσια οικονομικά συνέπειες», όπως είπε. Επίσης είπε ότι: «Ουδέποτε στη ζωή μου κράτησα πικρίες».

Χαμηλούς τόνους κράτησε όμως και ο Οδ. Μιχαηλίδης, ο οποίος αποχαιρέτησε τον απερχόμενο ΠτΔ χωρίς να κάνει αναφορά στους δείκτες διαφθοράς και τα μεγάλα σκάνδαλα τα οποία έχουν πλήξει τη χώρα, όπως έπραξε τα προηγούμενα χρόνια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy