Κουκούλωσαν για τρία χρόνια την υπόθεση Cypra – Δύο Υπουργοί Οικονομικών έκλεισαν τα μάτια

Κλείδωσαν στα συρτάρια έρευνα για τις ευθύνες της Γ. Λογίστριας

Το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να κουκουλώσει την υπόθεση Cypra, αφού κλείδωσε στα συρτάρια του για τρία χρόνια έκθεση, η οποία επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στη Γενική Λογίστρια (και σύζυγο του ιδιοκτήτη του σφαγείου), Ρέα Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης: Cypra: Θέλει και αποζημιώσεις 23,5 εκατ. ευρώ!

 Με δικηγόρο τον Πόλυ Πολυβίου πάει στη Βουλή η Γενική Λογίστρια

Η υπόθεση αφορά την εγγυητική της εταιρείας Cypra, η οποία κατασχέθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες το 2017, αλλά δεν εξαργυρώθηκε επειδή παρενέβη το Γενικό Λογιστήριο, το οποίο επικαλέστηκε διάταγμα του δικαστηρίου (σ.σ.: το διάταγμα εκδόθηκε μετά την κατάσχεση της εγγυητικής, ενώ σε συνέχεια με νέα απόφασή του το δικαστήριο διευκρίνισε ότι ήταν άνευ αντικειμένου αφού η εγγυητική είχε ήδη κατασχεθεί και ως εκ τούτου έπρεπε να εξαργυρωθεί). Για την υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί τότε διοικητική έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017, αλλά το πόρισμα παρέμεινε κλειδωμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Χ» τη Δευτέρα σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου, την Τρίτη 24.11.2020 το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος, διαβίβασε τελικά στην Ελεγκτική Υπηρεσία το πόρισμα της έρευνας, το οποίο «καίει» τη Γενική Λογίστρια. Συγκεκριμένα, στο φάκελο της υπόθεσης έχουν εντοπιστεί τα ακόλουθα στοιχεία:

• Η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών είχε εκφράσει την άποψη ότι προκύπτει «μείζον θέμα» για τους χειρισμούς του Γενικού Λογιστηρίου.

• Ο λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα, «κάρφωσε» τη Γενική Λογίστρια στην κατάθεσή του στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «κλήθηκε στο γραφείο της Γενικής Λογίστριας», γύρω στη 13:00 της 12.9.2017 (σ.σ.: μετά την κατάσχεση της εγγυητικής), αλλά και ότι «έλαβε οδηγία» ως προς το χειρισμό του θέματος. Επίσης, αν και ανέφερε ότι η Γενική Λογίστρια τού είπε ότι δεν θα ήθελε να εμπλακεί προσωπικά η ίδια λόγω της ιδιάζουσας σχέσης της (σ.σ.: σύζυγος του ιδιοκτήτη της εταιρείας), παραδέχθηκε ότι κρατείτο συνεχώς ενήμερη για όλες τις ενέργειες.

• Ο λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου επικοινώνησε αρχικά με το γραμματειακό προσωπικό του λογιστηρίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και ζήτησε να μην κατατεθεί η επιταγή στην τράπεζα, αλλά του απάντησαν ότι ο ταμίας είχε ήδη πάει στην τράπεζα. Τότε επικοινώνησε με την προϊστάμενη του λογιστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία την επόμενη μέρα τον ενημέρωσε ότι η επιταγή δεν κατατέθηκε λόγω… «κάποιου προβλήματος που εντοπίστηκε από την ίδια την τράπεζα», όπως ισχυρίστηκε.

• Η προϊστάμενη του λογιστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και η αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (που υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο), ισχυρίστηκαν ότι το θέμα είναι νομικό και εισηγήθηκαν να παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση.

• Η ερευνώσα λειτουργός ανέφερε στο πόρισμά της ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γεγονός της σχέσης της Γενικής Λογίστριας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Cypra επηρέασε το χειρισμό της υπόθεσης». Εισηγήθηκε, ωστόσο, όπως παγώσει η έρευνα για ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα εναντίον λειτουργών του Γενικού Λογιστηρίου, μέχρι να εκδοθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το κατά πόσον ενήργησαν στα πλαίσια του συνταγματικού και νομοθετικού τους ρόλου. Παρά ταύτα, στη συνέχεια εκδόθηκε η δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου (ημερομηνίας 11.6.2019), η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι λανθασμένα δεν εξαργυρώθηκε η επιταγή, αλλά 17 μήνες μετά δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy