Κουκουμάς: Ακατανόητο ο Πρόεδρος να μην προτάσσει τον τερματισμό της κατοχής προς τις προτροπές Νούλαντ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Είναι ακατανόητο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην προτάσσει την λύση του Κυπριακού και την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής κατοχής σε απάντηση στην Β. Νούλαν που ζήτησε την εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της περιοχής, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αμερικανίδας βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαν για τα ενεργειακά, υπογράμμισε ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιεί τις όποιες εξελίξεις και διεργασίες συντελούνται τώρα στην περιοχή με στόχο αυτό που είναι το κύριο για την πατρίδα και το λαό μας, δηλαδή την αποτροπή της διχοτόμησης. Για αυτό, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να απαντήσει στην Βικτόρια Νούλαν ότι η εμπλοκή της Τουρκίας μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής.

Στόχος των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, είναι να αναβαθμίσουν γεωπολιτικά την Τουρκία, δίνοντας άφεση αμαρτιών στον Ερντογάν για όσα προηγήθηκαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Στόχος τους επίσης είναι να επανασυγκολλησουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ώστε να προωθηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Τέλος, σε ένα άλλο επίπεδο στοχεύουν και στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, που, όπως τόνισε ο Γ. Κουκουμάς δεν πρόκειται για «συνεργασία» αλλά για οργανική υποταγή της ΕΕ στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο κ. Κουκουμάς είπε ότι πρέπει να υποβοηθούν τη λύση και όχι να την υποκαθιστούν. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο, να περιοριστούμε να συζητούμε τα ΜΟΕ και την πρόταση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου και να καταλήξουμε να συζητούμε αυτό το θέμα αντί της λύσης του Κυπριακού. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι, δεδομένου ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν θέλει ομοσπονδιακή λύση και θα αξιοποιήσει το θέμα της Τύμπου προς όφελος της εμβάθυνσης της διαίρεσης και του ψευδοκράτους.

Αναφορικά με τον EastMed o κ. Κουκουμάς είπε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είναι διαφορετικές πάνω στο θέμα.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.