Κουκουμάς για έκθεση Γκουτέρες: Το Κυπριακό βρίσκεται απέναντι από ένα κομβικό δίλημμα

Το γεγονός ότι το κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο του σημείο αποτυπώνει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΥΠ στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, ο Γιώργος Κουκουμάς σημείωσε πως η έκθεση αποτελεί μία από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, προσθέτοντας ότι κλονίζεται η βάση λύσης του κυπριακού, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την διεθνή κοινότητα.


Ο κ. Κουκουμάς επεσήμανε πως αν και γίνεται μια χλιαρή αναφορά για το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν γίνεται καμία αναφορά στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η υπόθεση του κυπριακού βρίσκεται απέναντι από ένα κομβικό δίλημμα, αν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες στη βάση λύσης ή αν θα αρχίσει η αμφισβήτηση του συμφωνημένου πλαισίου.

Όπως είπε ο κ. Κουκουμάς αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτυπώνεται και στις Προεδρικές Εκλογές.


Τόνισε ότι υπάρχει η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη που στηρίζει την απόλυτη προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο και οι υποψηφιότητες δύο Συναγερμικών οι οποίοι όπως ανέφερε, με τις θέσεις τους ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου.

Εξήγησε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αναφέρεται πλέον στο πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την ιδέα του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ συγκρούεται με το συμφωνημένο πλαίσιο σε ότι αφορά το σύστημα ασφάλειας της χώρας μετά την λύση του κυπριακού.

Χρύσης Παντελίδης: Τουλάχιστον ενοχλητικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις

Είναι τουλάχιστον ενοχλητικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην έκθεση του, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.


Μιλώντας στον Άστρα έψεξε το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας για λύση δύο κρατών, δεν επικρίνεται από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα παρατηρείται ξέπλυμα, κατά την έκφραση του, της Τουρκίας

Ανέφερε επίσης πως η περιγραφή της κατάστασης είναι παραπλανητική αποδίδοντας ίση ή και μεγαλύτερη ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία.


Επεσήμανε πως είναι αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί καθημερινά το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας ταλαιπωρημένους ανθρώπους και μεταφέροντας τους στα κατεχόμενα και διοχετεύοντας τους στις ελεύθερες περιοχές.

Εκφράζοντας την απογοήτευση του, είπε πως δεν γίνεται καμία αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αδικούνται για προεκλογικούς σκοπούς αν θεωρείται ότι για την στασιμότητα που επικρατεί φέρει ευθύνη η Κύπρος και όχι η Τουρκία.


Ο Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε ουτοπικό κάποιοι να λένε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ενώ η Τουρκία άλλαξε τη βάση λύσης τουλάχιστον σε ότι διεκδικεί η ίδια.

Υποστήριξε πως πρώτα πρέπει να αλλάξει η τουρκική στάση και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.