Κουκουμάς: «Η Κυβέρνηση αποδέχεται προτάσεις δεξιών και ακροδεξιών της Ευρώπης και στην Κύπρο εκτονώνεται στους πρόσφυγες»

Δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναφορικά με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, παραχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουμάς, «η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε διέπεται από τον περιβόητο Κανονισμό του Δουβλίνου ο οποίος θέτει ως υπεύθυνο το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο έχει εισέλθει ένας αιτητής διεθνούς προστασίας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι εγκλωβίζονται όλοι οι πρόσφυγες στον μεσογειακό νότο».

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο που προτείνει, συνεχίζει και διατηρεί αυτή την αρχή. Σε αντίθεση βέβαια, με την Αριστερά και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησε να αντικατασταθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου με ένα σύστημα στο οποίο οι πρόσφυγες θα κατανέμονται υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες του καθ’ ενός».

«Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση της Κύπρου να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να συνεχίσει ο Κανονισμός του Δουβλίνου δηλαδή να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Μάλτα. Και δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε το 2013 όταν συναίνεσε σε αυτό κατά την αναθεώρηση αυτού του Κανονισμού», τόνισε ο κ. Κουκουμάς.

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν βγάζει νόημα, δεν είναι λογικό, στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση Αναστασιάδη να αποδέχεται αυτά που ζητούν οι άλλες δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης και στην Κύπρο να εκτονώνεται στους πρόσφυγες».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.