Κουκουμάς: Η κυβέρνηση έδινε κοινωνικό ΦΠΑ 5%… σε εκατομμυριούχους και το αποστερεί από νεαρά ζευγάρια

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, σχολιάζει την νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη σχετικά με τον ΦΠΑ που προτίθεται να επιβάλει στην πρώτη κατοικία.

Αυτόυσια η ανάρτηση: 

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα «άκρως αναβαθμισμένη» νέα στεγαστική πολιτική. Και την ίδια μέρα επιμένει να αλλάξει το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία με τρόπο που θα δυσκολέψει -αν όχι να εμποδίσει οριστικά- χιλιάδες νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.

Επί χρόνια τώρα, έδιναν μειωμένο ΦΠΑ 5% (αντί 19%) για τους …εκατομμυριούχους επενδυτές που αγόραζαν πολυτελείς κατοικίες με δώρο το κυπριακό διαβατήριο, στα πλαίσια αυτού που εξελίχθηκε σε φαγοπότι ολυμπιακών διαστάσεων με το κράτος να χάνει έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ. Και τώρα, θέλουν να περιορίσουν τη χορήγηση του μειωμένου ΦΠΑ πρώτης κατοικίας (θα περιοριστεί μόνο για κατοικίες μέχρι 200τμ και για αυτές μόνο τα πρώτα 140τμ θα φορολογούνται μειωμένα) συνεχίζοντας μάλιστα να μην θέτουν καμιά στόχευση στην αξία αυτών των κατοικιών.

Δηλαδή, ένα ζευγάρι με τρία παιδιά που θα κτίσει σπίτι 201τμ θα πληρώνει 19% ΦΠΑ αλλά κάποιος που θα αγοράσει ένα διαμέρισμα 100τμ σε πύργο αξίας εκατομμυρίων ευρώ θα επωφελείται με μειωμένο …κοινωνικό ΦΠΑ 5%.

Δεν φτάνει δηλαδή που τα ζευγάρια που σκοπεύουν να κτίσουν σπίτι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος στα υλικά οικοδομής, τα δάνεια, τις τράπεζες κλπ. η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από όλα όσα πρέπει να κάνει είναι να φορολογήσει επιπρόσθετα αυτό τον κόσμο. Πόσο δε μάλλον, που αυτό το μέτρο θα πλήξει ζευγάρια που έχουν ήδη μπει σε δάνεια και σχέδια για σπίτι, με υπολογισμούς που έκαναν με τη ισχύουσα ρύθμιση.

Και την ίδια ώρα –ω του θαύματος- η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους μεγαλοντιβέλοπερς.
Από το 2019 πάντως, είναι κατατεθειμένη στη Βουλή Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ που προνοεί τα εξής:

  • Πρώτο, να παραχωρείται ο μειωμένος συντελεστής με βάση την αξία ανά τετραγωνικό.
  • Δεύτερο, να εξαιρεθούν του μειωμένου συντελεστή οι επαύλεις και οι πολυτελείς κατοικίες.
  • Τρίτο, να καταστούν δικαιούχοι όσοι δεν μπορούν να αγοράσουν ή να κτίσουν αλλά επιθυμούν να επεκτείνουν υφιστάμενη κατοικία.

Όταν λέει η κυβερνητική παράταξη ότι «το ΑΚΕΛ δεν καταλαβαίνει από οικονομία», εννοούν ότι δεν καταλαβαίνει από την οικονομία που κλέβει από το κράτος και ταΐζει πέντε μεγαλοεπιχειρηματίες».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.