Κούμας για νεφροπαθείς: Ωρολογιακή βόμβα η κατάσταση στα νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού

Οι γιατροί έχουν μπουχτίσει από τις υποσχέσεις του ΟΚΥΠΥ, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, αναφερόμενος στις καταγγελίες που έκανε χθες στη βουλή η γιατρός των νεφροπαθών. Κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνες και κανένας δεν αποδίδει ευθύνες, υπογράμμισε.

Ο κύριος Κούμας διερωτήθηκε γιατί οι γιατροί να διεκδικούν τα αυτονόητα και γιατί το σύστημα νερού στα μηχανήματα των νεφροπαθών δεν άλλαξαν από τον Σεπτέμβρη του 2021 που έληξε το συμβόλαιο με την εταιρεία που τα συντηρεί.

Σημείωσε ότι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου εργάζεται μόνο μία γιατρός για τους νεφροπαθείς και δεύτερος γιατρός με σύμβαση. Πότε περιμένουν διερωτήθηκε να προβούν σε ενέργειες. Χαρακτήρισε ως ωρολογιακή βόμβα και την κατάσταση στα νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού.


Ο κύριος Κούμας είπε ότι πρέπει να προβληματιστεί ο ΟΚΥΠΥ γιατί οι γιατροί εγκαταλείπουν το δημόσιο και τόνισε ότι δεν είναι μόνο θέμα αμοιβής αλλά και εργασιακών συνθηκών.

Όσον αφορά τα ακτινοδιαγνωστικά ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν την απουσία του νομοθετικού πλαισίου και διερωτήθηκε πως όλα αυτά τα διαγνωστικά κέντρα συμβλήθηκαν με το ΓΕΣΥ. Ερωτηθείς είπε ότι και σε αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να παρατηρηθούν αποκλίσεις.

Ο κύριος Κούμας τόνισε ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ να υπάρχουν τόσο σοβαρά κενά στη νομοθεσία.


Πως απαντάει ο ΟΚΥπΥ

Ο ΟΚΥπΥ έχει μεριμνήσει και έχει βάλει κονδύλια για αναβάθμιση όλων των μονάδων αιμοκάθαρσης καθώς παρατηρείται αύξηση των ασθενών, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του Χαράλαμπος Χαριλάου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και πρόνοια για επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Επίσης ο κύριος Χαριλάου είπε ότι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου εργοδοτούνται 2 γιατροί και όχι ένας, ανεξάρτητα από το εάν είναι ο ένας είναι με σύμβαση. Ερωτηθείς δεν θέλησε να σχολιάσει τις αναφορές που έκανε χθες ενώπιον της βουλής η νεφρολόγος του νοσοκομείου.


Πρόσθεσε ότι θα αγοραστούν νέα μηχανήματα και ότι για κάθε ένα μηχάνημα αναλογούν 3 νοσηλευτές, ενώ τόνισε πως παρά τη λήξη του συμβολαίου η εταιρεία κάνει εβδομαδιαίο έλεγχο στο σύστημα νερού των μηχανημάτων για τους νεφροπαθείς.
Όσον αφορά τη μεταμοσχευτική κλινική ο κύριος Χαριλάου είπε ότι η κλινική έτοιμη και θα λειτουργήσει μόλις οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν ήδη προσληφθεί απελευθερωθούν από τις υποχρεώσεις τους λόγω ΚΟΒΙΤ.

Ερωτηθείς ο κύριος Χαριλάου είπε ότι εάν ο αριθμός των νοσηλευομένων από ΚΟΒΙΤ παιδιών ξεπεράσει τους 22 θα δοθούν λύσεις. Ωστόσο επισήμανε ότι χθες ο αριθμός των παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο ήταν εννέα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.