«Κουμπί» πρόωρης συνταξιοδότησης για 45 μέρες για δημόσιους υπαλλήλους

Τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή 28/2 και αφορά 4.088 άτομα 

Το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώστε να μετουσιωθεί σε νόμο και να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων.

Το σχέδιο αφορά 4.088 εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπολείπονται πέντε χρόνια για συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησής τους, ή/και αναμένεται να συμπληρώσουν συνολικά 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Με βάση τη νομοθεσία όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο σχέδιο δεν θα τους επιβληθεί αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ (σ.σ. το γνωστό πέναλτι 12% το οποίο ισχύει για την πρόωρη συνταξιοδότηση).

Μετά τη δημοσιοποίηση της νομοθεσίας οι εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια θα έχουν περιθώριο 45 ημερών για να υποβάλουν αίτηση, δηλαδή μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ακολούθως οι αιτήσεις θα εγκριθούν από τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος, οι οποίοι θα καθορίσουν και την ακριβή ημερομηνία ημερομηνία αποχώρησής τους.

Σημειώνεται ότι στη νομοθεσία διευκρινίζεται ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, θα παραμείνουν στην υπηρεσία τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ήτοι μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στελέχωσης των σχολικών μονάδων και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, διευκρινίζεται ότι ημερομηνία αφυπηρέτησης των υπόλοιπων εργαζόμενων δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31ης Αυγούστου 2020.

Δημοσιονομικό όφελος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναμένεται να επιφέρει δημοσιονομικό όφελος σε βάθος χρόνου, αφού οι περισσότεροι οι οποίοι θα αποχωρήσουν είναι υψηλόμισθοι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για αντικατάσταση όσων θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αναλογιστή, ο οποίος συνεργάστηκε με το Υπουργείο Οικονομικών για την ετοιμασία του σχεδίου, ο συνολικός αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088, από τους οποίους 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 είναι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επίσης, το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης, στην περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι επιλέξουν να αποχωρήσουν, αναμένεται να φτάσει περίπου στα 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 20 ετών. Ωστόσο, το Κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στα 107 εκατ. ευρω για το ίδιο διάστημα, που αντιστοιχούν σε μισθούς και εισφορές που θα κατέβαλλε σε υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον (Άννα Θεολόγου) και 2 αποχές (Γιώργος Περδίκης και Λίνος Παπαγιάννης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy