«Κούρεψαν« προγράμματα του ΚΟΑΓ για στέγαση μικρομεσαίων οικογενειών

«Κυβέρνηση κοινωνικά αναίσθητη που ενδιαφέρεται μόνο για τους πύργους»

Η κυβέρνηση έκοψε σχέδια του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), τα οποία προορίζονταν για τη στέγαση μικρομεσαίων οικογενειών, ενώ δεν περιέλαβε νέα προγράμματα ούτε στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για το 2019.

Με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των χιλιάδων νεαρών ζευγαριών που ονειρεύονται να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Όπως καταγγέλθηκε στην Επιτροπή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2019, ο Οργανισμός ετοίμασε σχέδια για τη στέγαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κόπηκαν από την κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι θα εξαγγείλουν άλλα στεγαστικά προγράμματα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα σχέδιο.

Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι ο ΚΟΑΓ επιχείρησε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2019 δύο ώριμα έργα, τα οποία αφορούσαν οικογένειες από τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη, αλλά τον σταμάτησε η κυβέρνηση. Επίσης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του ΟΧΣ διαπιστώθηκε ότι ούτε ο δεύτερος ημικρατικός Οργανισμός περιέλαβε στους προϋπολογισμούς του 2019 νέα ειδικά σχέδια για τη στέγαση μικρομεσαίων οικογενειών.

Αντίθετα, τα πλάνα του ΟΧΣ για το 2019 επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μπλόκο στα έργα του ΚΟΑΓ, αλλά και η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης, πυροδότησαν για άλλη μία φορά έντονες αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύεται κοινωνικά αναίσθητη». Υπέδειξε επίσης ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να κτίζει πύργους για να βολεύονται και να θησαυρίζουν οι ημέτεροι», ενώ δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες οικογένειες οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Ακόμη, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι τα υψηλά ενοίκια είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα νέα ζευγάρια επιλέγουν το ενοίκιο και όχι την αγορά στέγης, ο Στ. Στεφάνου έκανε λόγο για «κοροϊδία» επισημαίνοντας ότι οι νέοι καταφεύγουν στο ενοίκιο από ανάγκη, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Επίσης, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ακρωτηριάσει τον ΚΟΑΓ και ότι επιχειρεί να μετατρέψει τον Οργανισμό από ένα μηχανισμό που παράγει στέγη για τις οικογένειες της χαμηλής και μεσαίας τάξης, σε επιβλέποντα μηχανικό των εργολάβων οι οποίοι θα εισπράττουν κίνητρα και χορηγίες για να κατασκευάζουν τη λεγόμενη προσιτή στέγη».

Ένας στους τρεις μένει εκτός του «Εστία» επειδή δεν είναι βιώσιμος

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι το ένα τρίτο των δανειοληπτών του ΟΧΣ οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «Εστία», δεν είναι βιώσιμοι. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ, Ανδρέας Γεωργίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Οργανισμού ανέρχονται στα 295 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ εμπίπτουν στα κριτήρια του «Εστία».

Σημείωσε ωστόσο ότι περίπου το ένα τρίτο των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του «Εστία», δεν είναι βιώσιμοι.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy