«Κούρσα» εκποιήσεων και αυξήσεων στις δόσεις των δανείων

Διαβεβαιώσεις ξανά από την κυβέρνηση για σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας 

°ëÝîèôá

Παράσταση με διαβεβαιώσεις για νέο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συγκράτηση των εκποιήσεων και των επιτοκίων, έστησαν χθες η κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, υπό το βάρος της πίεσης λόγω της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα για το θέμα της αποκατάστασης τής πρόσβασης των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για αναστολή της εκποίησης της περιουσίας τους στις περιπτώσεις που τα δάνεια τους περιλαμβάνουν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις. Παρά ταύτα τα στοιχεία τούς διαψεύδουν -και επιβεβαιώνουν την ανάγκη προώθησης της πρότασης του ΑΚΕΛ- αφού δείχνουν ότι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εκποιήσεις αλλά και οι αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των εκποιήσεων -την οποία χειρίζεται ο Σύνδεσμος Τραπεζών- για τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί ήδη 890 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα περισσότερα ακίνητα είναι μικρομεσαίας αξίας. Ενδεικτικά το 63% (562 από τα 890 ακίνητα) έχουν τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό κάτω από 100 χιλ. ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι στη λίστα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 122 οικίες και διαμερίσματα (εκ των οποίων τα 115 ή ποσοστό 94% είναι αξίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ), καθώς επίσης 193 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά.

Την ίδια ώρα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί μέχρι 250 μονάδες βάσης, τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά τον Μάρτιο ο μέσος όρος στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής πέραν των πέντε ετών έφτασε στο 3.58%, σε σύγκριση με 2.04% τον αντίστοιχο περσινό μήνα (αύξηση 1.54%). Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται στις 3,080 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα στα νέα δάνεια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού ο μέσος όρος έφτασε στο 4.67%, σε σύγκριση με 2.16% πέρσι (αύξηση 2.51% ήτοι 5,020 ευρώ το χρόνο).

Επίσης στα υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής πέραν των πέντε ετών ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 2.05% (από 2.94% σε 4.99% ήτοι +4,100 ευρώ το χρόνο με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής πέραν των πέντε ετών για δάνειο 200 χιλ. ευρώ). Ακόμη στα νέα δάνεια για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 2.46% (από 3.14% σε 5.6% ήτοι +4,910 ευρώ το χρόνο), ενώ για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 2.01% (από 3.28% σε 5.29%).

ΑΚΕΛ: Κοροϊδία και εμπαιγμός

Για κοροϊδία και εμπαιγμό της κοινωνίας καταγγέλλει το ΑΚΕΛ την κυβέρνηση, με αφορμή τις αναφορές του Β. Παπαδόπουλου. «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα “ενοίκιο έναντι δόσης’” ή ότι δεν έχει συσταθεί “ειδικό δικαστήριο” για τις εκποιήσεις; Η κυβέρνηση να πάψει να παραπλανεί και να πάρει επιτέλους μέτρα για την προστασία των ευάλωτων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους», τονίζει το ΑΚΕΛ

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy