Κούρσα εξοπλισμών στην Κύπρο λόγω άρσης του εμπάργκο προαναγγέλλει ο Ερντογάν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Αισιόδοξος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος

 

Με ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα απαντά η Τουρκία στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στο CNN Turk και στο Kanal, είπε ότι «η Αμερική θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στο νησί».


Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει, απάντησε ότι είναι πιο εύκολο να στείλουν επιπλέον στρατό.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ερντογάν παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την αναγνώριση ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ασφάλεια Τ/κ. Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «αυτές οι αναγνωρίσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς των δικαιωμάτων 1959-1960 του τ/κ λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα, είπε για τον ΟΗΕ ότι «δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με την αναγνώριση της Κύπρου. Γι’ αυτό έκανα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν προκαταρκτικό. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε αναλυτικά στους συνομιλητές μας που συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα»

Αναφέρθηκε επίσης και στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιήσουν τα νησιά. Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να στέλνουν οχήματα φορτωμένα με όπλα στη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Υποστήριξε επίσης ότι σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς.


Για την αγορά F16  από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα τα δώσουν στην Τουρκία κι αυτό το βασίζει, όπως είπε, στις υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον ίδιο αλλά κι άλλων Αμερικανών αξιωματούχων προς Τούρκους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, του είπαν ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε ήσυχο τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό». Όπως ανέφερε, του είπαν επίσης ότι «η εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν θα είναι σωστή, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή περιμένει αποτελέσματα από την υπόσχεση που τους έδωσε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.