Κούσιος: «Ευνοϊκός» ο κατώτατος μισθός των 940 ευρώ μεικτά  

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε χθες ότι «η Κύπρος φαίνεται να είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση» σε σύγκριση με άλλες χώρες, σε σχέση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 940 ευρώ μεικτά, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς τις συντεχνίες ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το αίτημά τους για αύξηση του ποσού, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της ακρίβειας. Επεσήμανε μάλιστα ότι η διαδικασία η οποία καθορίστηκε στο διάταγμα της κυβέρνησης για την ενδεχόμενη μελλοντική αναπροσαρμογή του ποσού προνοεί ότι εκτός από το κόστος ζωής, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και «παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα».

Μιλώντας σε διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΕΟΚ, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε «μείωση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει αναφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία καλεί τα κράτη-μέλη να εκπονήσουν σχέδιο για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδα άνω του 80%.

Ανέφερε επίσης ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται στο 9% περίπου, προσθέτοντας ότι πάγιος στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η εξάλειψη των διακρίσεων.

Όλα στο τραπέζι

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Κούσιος είπε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για τον επόμενο μήνα και έχει ζητήσει από όλους τους κοινωνικούς εταίρους να θέσουν τα εργασιακά ζητήματα και θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα για το συμφέρον των εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής ειρήνης και του τόπου. Ακόμη, ανέφερε ότι «οι κοινωνικοί μας εταίροι μπορούν μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν εξελικτικά για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, για να συνεχίσει να παρέχει δίχτυ προστασίας για τις απολαβές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.