Κούσιος: Η Κύπρος ποτέ δεν προέβαλε βέτο για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας

Η Κύπρος ποτέ δεν προέβαλε βέτο για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζεται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ όταν δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Διαβάστε επίσης: Μόνη η Κύπρος άσκησε βέτο στο ΣΕΥ και στο COREPER

Υπενθύμισε ότι η πολιτική απόφαση του Βερολίνου προέβλεπε ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Λευκορωσίας θα προχωρήσει παράλληλα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, παρόλο που είναι θετική η αποχώρηση του Ουρούτς Ρέις, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάσει την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κύριος Κούσιος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει επιλεκτικά να αποφασίζονται κυρώσεις και δεν πρέπει οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ να μην τηρούνται. Η Κύπρος, είπε, ζητά να εφαρμόζονται οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα μεταφέρει ο πρόεδρος της δημοκρατίας στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Ζήτησε επίσης ενότητα από τα κόμματα για να θωρακιστεί στην προσπάθεια του ο πρόεδρος Αναστασιάδης

ΑΚΕΛ: Τι στάση τήρησε η Ελλάδα;

Το ΑΚΕΛ, προειδοποιούσε ότι οι κυρώσεις είναι μόνο το εργαλείο για να μπούμε σε ένα διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού και δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού.

Πρόσθεσε ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν να κάνουν με τους αποσπασματικούς χειρισμούς του κυρίου Αναστασιάδη, αλλά και τους χειρισμούς σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης του.

Είναι σημαντικό είπε ότι ο κύριος Μπορέλ στις δηλώσεις του παρουσίασε μόνη την Κυπριακή Δημοκρατία από τους υπόλοιπους εταίρους της. Το ΑΚΕΛ, είπε, υπέβαλε ερωτήματα για τη στάση που τήρησαν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών.

Ο κύριος Δαμιανού, τόνισε, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και ποια στάση θα τηρήσει η Κύπρος και οι εταίροι της.

Κυρώσεις σε Τουρκία για κυρώσεις σε Λευκορωσία

Ο συντομότερος δρόμος για να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας είναι να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.
Ενόσω κλιμακώνεται η τουρκική παραβατικότητα πρέπει, τόνισε, να κλιμακώνονται οι εναντίον της κυρώσεις και το ερώτημα, πρόσθεσε, είναι γιατί αρνούνται οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να επιβάλουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι το μόνο που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η επιθετική, στρατιωτική δράση της Τουρκίας, και δεν υπάρχει καμιά χαραμάδα ελπίδας που να επιτρέπει επιστροφή στον διάλογο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης του κυρίου Αναστασιάδη και του Συναγερμού η απομόνωση στην οποία βρίσκεται αυτή την ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy