Ανέμενα να χαιρετήσουν τη θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού και μετά να ασκήσουν κριτική οι κοινωνικοί εταίροι, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, ο Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι 40 χιλιάδες πολίτες επωφελούνται δραστικά από την απόφαση που λήφθηκε, προσθέτοντας ότι στον ένα χρόνο θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ποσού, και μετά κάθε δύο χρόνια.
Ο Υπουργός υποστήριξε πως όταν και οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν παράπονο, σημαίνει ότι έκαναν καλά την δουλειά τους.
Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο να υπάρξει κριτική, επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια ήταν να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του ωραρίου που θέτουν οι συντεχνίες, ανέφερε ότι παραμένει ως έχει και υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να μετατραπεί ούτε σε συνδικαλιστική ούτε σε εργοδοτική οργάνωση.
Σε ότι αφορά τους νέους εργαζόμενους, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι δεν εμποδίζουν κανένα να διαπραγματευτεί για το μισθό του.
Αντιδράσεις από τις Συντεχνίες – Προχωρά σε έκτακτο συνέδριο η ΠΕΟ
Αντιδράσεων συνέχεια για την θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού. Σε έκτακτο συνέδριο την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασίσει τα επόμενα της βήματα η ΠΕΟ.
Μιλώντας στον Άστρα, η ΓΓ της συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υπέδειξε πως η κυβέρνηση πήρε θέση στην συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και τάχθηκε υπέρ των κακών εργοδοτών.
Επεσήμανε πως η κυβέρνηση όρισε απλά ένα ποσό και άφησε το πεδίο αδιευκρίνιστο και τους εργαζόμενος απροστάτευτους από τα φαινόμενα της απορρύθμισης.
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως ο κατώτατος μισθός δεν αφορά μόνο το ποσό, αλλά και το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο μίνιμουμ δικαιωμάτων για όσους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Πρόσθεσε πως το διάταγμα άνοιξε παράθυρο διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων, εξηγώντας ότι σε τομείς που υπάρχουν συμβάσεις θα προτιμάται ο κατώτατος μισθός καθώς θα είναι πιο χαμηλός.
Σε ότι αφορά το ωράριο η ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε πως η κυβέρνηση άφησε στο παζάρι τις απλήρωτες υπερωρίες. Επανέλαβε πως πρότειναν ωριαίο μισθό ωστόσο δεν έγινε αποδεχτό, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να είναι ο ίδιος και με 38 ώρες και με 48 ώρες εργασίας.
ΓΓ ΣΕΚ: Υπάρχουν στοιχεία που θα λειτουργήσουν αρνητικά για τους εργαζόμενους
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε πως είναι σημαντικό ότι θεσπίστηκε κατώτατος μισθός, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν στοιχεία που θα λειτουργήσουν αρνητικά για τους εργαζόμενους.
Πρόσθεσε ότι η απουσία της απόδοσης του κατώτατου μισθού σε ωριαία βάση, διαιωνίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ο κ. Μάτσας χαιρέτησε πάντως το γεγονός ότι το διάταγμα διασφαλίζει ότι εκεί και όπου υπάρχουν καλύτερες πρόνοιες, συνεχίζουν να ισχύουν.
ΔΕΟΚ: Το διάταγμα απέχει από τους στόχους που έθεσαν οι συντεχνίες
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, τόνισε ότι η τελική διαμόρφωση του διατάγματος απέχει από τις προσδοκίες και τους στόχους που έθεσαν οι συντεχνίες. Εξήγησε πως το ύψος πρέπει να βασίζεται στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.
Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το ύψος του ποσού αλλά το γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής του διατάγματος.
Ο κ. Αναστασίου είπε ότι το μη ρυθμισμένο ωράριο υπονομεύει τη βάση και την φιλοσοφία του θεσμού.
Ανέμεναν ένα πιο… «διαχειρίσμο ποσό» οι εργοδότες
Ένα πιο «διαχειρίσιμο ποσό» για τον εθνικό κατώτατο μισθό ανέμενε η εργοδοτική πλευρά, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ανέφερε ότι το γεγονός πως ο κατώτατος μισθός υπερβαίνει το 60% του εθνικού διάμεσου μισθού ενδέχεται να φέρει επιπτώσεις στις επιχειρηματικές οντότητες και να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Αντωνίου υποστήριξε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τον γρήγορο εντοπισμό και αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων που θα προκύψουν.
Σε ότι αφορά το θέμα του ωραρίου, ανέφερε πως η ΟΕΒ δεν συμφώνησε ποτέ ότι θα λύσει όλα τα ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο του διαλόγου για τον κατώτατο μισθό.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ υποστήριξε πάντως ότι η απόφαση βελτιώνει τα δεδομένα για τον εργαζόμενο, λέγοντας ότι κανένας δεν θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση απ’ ότι τώρα.
Την ίδια ώρα και ο Διευθυντής Εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ είπε πως θα υπάρξουν ανάγκες σε επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι το ποσό του εθνικού κατώτατου μισθού έχει φτάσει στο μέγιστο του εθνικού ενδιάμεσου μισθού, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει σταδιακά.
Ο κ. Μιχαήλ υποστήριξε ότι θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και αναμένεται να φανεί αν θα μπορέσουν να το απορροφήσουν όλες.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.