Υπ.Εργασίας: Δεν θα επαναξιολογούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους παιδιά με αναπηρία

Τα παιδιά με διαφόρων τύπων αναπηρίες, που δικαιούνται κοινωνικές παροχές με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, δεν θα χρειάζεται στο εξής, μέχρι την ενηλικίωσή τους, να ακολουθούν διαδικασίες επαναξιολόγησης της αναπηρίας τους από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, μετά από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Καούσιου.

“Η κρισιμότητα της παιδικής ηλικίας για την αντιμετώπιση και διαχείριση της αναπηρίας από το ίδιο το παιδί και την οικογένεια του και η ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης και υποστήριξης των προσπαθειών τους και μείωσης της ταλαιπωρίας τους, οδήγησε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην απόφαση αυτή”, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου για το θέμα.

O Υπουργός ενήργησε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 14.12.2015, με την οποία εγκρίθηκε το θεσμικό πλαίσιο και οι όροι λειτουργίας των Επιτροπών Αξιολόγησης και των Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός να αποφασίζει την τροποποίησή τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, που μετά από αξιολόγηση αναπηρίας πιστοποιούνται με σοβαρή αναπηρία ή μέτρια νοητική αναπηρία, με μη μόνιμη περίοδο ισχύος του πορίσματος, η επαναξιολόγησή τους θα γίνεται με την ενηλικίωσή τους, δηλαδή στα 18 τους χρόνια.

Προστίθεται ότι σε όλους τους δικαιούχους θα σταλεί σύντομα σχετική γνωστοποίηση με παράταση του πορίσματος και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους τους. Εννοείται ότι αν το σημερινό πόρισμα που κατέχουν έχει διάρκεια ισχύος μεταγενέστερη της ενηλικίωσης του παιδιού θα εξακολουθήσει αυτό να ισχύει. Επαναξιολόγηση πριν την συμπλήρωση των 18 χρόνων του παιδιού θα γίνεται μόνο αν οι ίδιοι οι δικαιούχοι ζητήσουν επαναξιολόγηση με νέα αίτησή τους για κοινωνικές παροχές /υπηρεσίες ή σε απρόβλεπτες και εξαιρετικές περιπτώσεις που η επαναξιολόγηση θα κρίνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες απαραίτητη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy