Κουτσούρεψαν την πρόταση του ΑΚΕΛ-Μείωση ΦΠΑ από 19% σε 9% μόνο για τα νοικοκυριά και μόνο για τρεις μήνες

Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% για όλα τα νοικοκυριά για τρεις μήνες ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διά νόμου μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν να θέσουν προσκόμματα, υποστηρίζοντας ότι πιο πάνω μέτρο δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ και ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Παρά ταύτα -υπό το βάρος και της απόφασης της Επιτροπής Οικονομικών για προώθηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφισ – ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε χθες ότι «ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Βουλής και μελετώντας τις διακυμάνσεις των τιμών, κοινοποιήσαμε στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ την πρόθεσή μας όπως μειώσουμε για περίοδο τριών μηνών το ΦΠΑ για οικιακή χρήση, από 19% σε 9%». Παραδέχθηκε επίσης ότι «το πιο πάνω μέτρο συνάδει σε γενικές γραμμές με την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρονται στην έκθεση την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ μαζί με την πρόταση νόμου.

Το αίτημα προς την Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ αναμένεται να εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, και αφού εγκριθεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι για τους ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στη διατίμηση 08 (περίπου 15 χιλιάδες), θα υπάρξει επιπλέον μείωση του ΦΠΑ στο 5% για διάστημα έξι μηνών.

Επισημαίνεται επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι επιπρόσθετη της μείωσης 10% την οποία εφάρμοσε η ΑΗΚ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι το αίτημα προς την ΕΕ για μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, ο ΦΠΑ που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια εκπίπτει από το ΦΠΑ που εισπράττουν και «συνεπώς δεν αποτελεί κόστος για τις ίδιες και ούτε αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν ή προϊόντων που κατασκευάζουν ή πωλούν».

Έκκληση για αποφυγή προτάσεων που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Πετρίδης απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή «όπως αποφεύγονται προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους σε μόνιμη βάση και αστόχευτα».

Επίσης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα μόνο για τρεις μήνες, ο Κ. Πετρίδης είπε ότι με το νέο έτος θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα λόγω του μηχανισμού αποκατάστασης του διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή της ΑΤΑ. Όπως είπε, με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από τον δημόσιο τομέα και κατά δυο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Χάρης Πολυκάρπου: Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί να γίνει επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ πέραν των 3 μηνών

Την ελπίδα ότι η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το θέμα της ακρίβειας το προηγούμενο διάστημα θα αλλάξει εξέφρασε ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από 19 σε 9% για τρεις μήνες για οικιακή χρήση.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι έχει καταρρεύσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια.

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα εξετάσει σε ποιο βαθμό μπορούν να γίνουν νομοτεχνικές αλλαγές στην πρότασή του που συνυπογράφουν ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και Οικολόγοι για τη μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να μπει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση. Διαφορετικά, σημείωσε, θα πρέπει να δουν ποια ρύθμιση θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί επέκταση της χρονικής διάρκειας πέραν των τριών μηνών.  Όπως είπε, η ουσιαστική διαφορά της κυβερνητικής πρότασης με αυτήν του ΑΚΕΛ είναι η χρονική διάρκεια μείωσης του ΦΠΑ.

Σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί να γίνει επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ πέραν των 3 μηνών.

Για τις επιχειρήσεις ο κ. Πολυκάρπου είπε ότι για αυτές που είναι αυτοεργοδοτούμενες θα υπάρχει ένα κενό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα έχει μηδενικό αντίκτυπο από τη μείωση του ΦΠΑ.

Μαυρίδης: «Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να είχε ανοίξει από το 2004 για να υπάρχει ανταγωνισμός»

Θα μπορούσε να ήταν πέραν των τριών μηνών η πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% για οικιακή χρήση ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επέμεινε στην επιδότηση της εξοικονόμησης κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα να μειωθεί η κατανάλωση μέσα από διάφορα κίνητρα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά λέγοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούν τα όρια που υπάρχουν και κάθε οροφή να μπορεί να έχει φωτοβολταϊκό.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμα ότι η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να είχε ανοίξει από το 2004 για να υπάρχει ανταγωνισμός.

Παντελίδης: Ο χρονικός ορίζοντας των τριών μηνών δεν είναι αρκετός για στήριξη της οικονομία και της κοινωνίας

Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19 στο 9% για όλους τους καταναλωτές που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δεν κάνει πίσω στην πρόταση της αντιπολίτευσης που μειώνει το κέρδος του κράτους. Σημείωσε ωστόσο ότι θα αναμένουν να ενημερωθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την κυβερνητική πρόταση. Ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο χρονικός ορίζοντας των τριών μηνών δεν είναι αρκετός για στήριξη της οικονομία και της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς η κρίση θα παραταθεί και θα χρειαστεί η στήριξη των πολιτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης είπε ότι το ΔΗΚΟ δε συμφωνεί με το γεγονός ότι από την κυβερνητική πρόταση έχει αφαιρεθεί ο κλάδος των  επιχειρήσεων.

Φραγκούδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί στους καταναλωτές το επιπρόσθετο κόστος που θα προέρχεται από τον ηλεκτρισμό με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί στους καταναλωτές το επιπρόσθετο κόστος που θα προέρχεται από τον ηλεκτρισμό με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομίας της ΟΕΒ Αντώνης Φραγκούδης, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ από το 19 στο 9% στον ηλεκτρισμό για οικιακή χρήση και όχι για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, μια επιχείρηση δεν μπορεί να έχει στους ώμους της αυξημένα κόστα τα οποία προέρχονται από τον ηλεκτρισμό με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχίσουν μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Επίσης είπε ότι θα υπάρξουν αυξημένες ροές από έσοδα του ΦΠΑ, λέγοντας ότι είναι καλά το κράτος κάποια από αυτά τα κεφάλαια να τα διαθέσει στους πολίτες.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΟΕΒ για καθολική μείωση του ΦΠΑ, είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει, καθώς θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά αλλά όπως είπε θα ανακούφιζε προσωρινά τις επιχειρήσεις. Επίσης χαιρέτισε τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ για τις ευάλωτες ομάδες αλλά και για τα νοικοκυριά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.