Κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Έχουμε πλέον βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίζουμε ώστε η Κύπρος να μην είναι μόνο ένας περιφερειακός, αλλά ένας παγκόσμιος παίκτης στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κόκκινος, αρκετοί νέοι της Κύπρου που εργάζονται στο εξωτερικό, τον έχουν προσεγγίσει και ζητούν την άποψη του Υφυπουργείου, κατά πόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν να επιστρέψουν στο νησί για να εργαστούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κόκκινου για παγκόσμιο παίκτη στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας θυμηθήκαμε και δηλώσεις προηγούμενων χρόνων που ήθελαν την Κύπρο να μετατρέπεται σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο ή σε περιφερειακό ιατρικό κέντρο και διερωτηθήκαμε γιατί δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα η χώρα μας να γίνει έστω περιφερειακός παίκτης είτε στα θέματα εκπαίδευσης είτε στα θέματα υγείας.

Αυτές οι τοποθετήσεις μάς θυμίζουν εν ολίγοις δηλώσεις εντυπωσιασμού κυρίως και εσωτερικής κατανάλωσης που ιδιαίτερα προεκλογικά θα ακούσουμε αρκετές τέτοιου είδους.

Σε μια χώρα όπου η έρευνα δεν προωθείται είναι άξιον απορίας πώς θα καταφέρεις να κάνεις τη διαφορά στην καινοτομία και την τεχνολογία. Σε μια χώρα όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υπολειτουργούν μέσα στα σχολεία και η ψηφιακή εκπαίδευση είναι κάτι σαν άπιαστο όνειρο, τότε είναι λίγο δύσκολο να υπάρχει τόση μεγάλη αισιοδοξία.

Σαφώς και θα πρέπει να αρχίσουμε από την ίδια την παιδεία, η οποία χρειάζεται εκσυγχρονισμό ώστε να συμβαδίζει με τη νέα πραγματικότητα, πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι παράμετροι που θα επιτρέψουν στις δεξιότητες και το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να αναδειχθούν.

Είναι γεγονός ότι ήρθε ο καιρός η Κύπρος να ανοίξει τους ψηφιακούς της ορίζοντες, όμως μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι η χώρα μας θα μετατραπεί σε παγκόσμιο παίκτη. Ας αρχίσουμε πρώτα από τα βασικά και μετά επεκτεινόμαστε.

Χαρακτηριστικό είναι δε το παράδειγμα και για την Κύπρο ως ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, την ώρα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τους Κύπριους φοιτητές που αν είναι να πας να σπουδάσεις από τη μια πόλη στην άλλη, τότε ξεκινά το μαρτύριο. Ή που δεν θα βρεις στέγη ή που αν βρεις, τα ενοίκια είναι στα ύψη. Πόσω μάλλον να προσελκύσεις και ξένους φοιτητές για να μετατραπείς σε εκπαιδευτικό κέντρο. Επίσης, είναι και οι δημόσιες συγκοινωνίες γιατί σίγουρα οι φοιτητές από άλλες χώρες θα θέλουν με κάποιον τρόπο να μετακινούνται.

Αυτά και μόνο είναι μερικά καυτά ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους φοιτητές και συνεπώς χρήζουν λύσης. Όταν επιλυθούν, τότε θα μπορούμε να μιλούμε για εκπαιδευτικά κέντρα και άλλα κέντρα περιφερειακής ή παγκόσμιας εμβέλειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy