Έγγραφα Κραν Μοντανά: Εμπιστευτική τουρκική πρόταση για κατάργηση εγγυήσεων – Την αμφισβήτησε ο Αναστασιάδης

Τα πρακτικά από την συνάντηση που έγινε στις 6 Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος».

Από τα έγγραφα προκύπτει οτι η Τουρκία ήταν δυνατό να συμπεριλάβει την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και τον τερματισμό των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαίτησε από το γενικό γραμματέα να γίνει πιο σαφής. Ο Αντόνιο Γκουτέρες πάντα με βάση το πρακτικό απάντησε ξερά: “Η συνθήκη εγγυήσεως θα τερματισθεί”.

Όπως προκύπτει από τη συνέχεια του πρακτικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να συζητήσει μέχρι τέλους το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, ενώ αμφισβητούσε συνεχώς την αξιοπιστία της Τουρκίας και έμμεσα πλην σαφώς και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Με βάση το έγγραφο δημιουργούνται ερωτηματικά για ποιο λόγο ο Αναστασιάδης δεν διερεύνησε μέχρι τέλους τις προθέσεις της Τουρκίας.

Αυτούσια τα πρακτικά της συνάντησης:

Γ.Γ.: «Η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιστεί, τα στρατεύματα αργότερα»

Σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Α.Ε κ. Νίκο Αναστασιάδη, Κραν Μοντάνα, Ελβετία, 6 Ιουλίου 2017, 6.15 μμ .

Παρόντες :

  • Ο Γενικός Γραμματέας
  • κύριος  Άϊντε
  • κυρία Σπέχαρ
  • κυρία Μπαργκελίνι
  • κυρία Χεττ
  • κυρία Μαρί Γουόρν – Σμιθ
  • κύριος Λιού, πρακτικογράφος
  • κύριος  Αναστασιάδης
  •  κύριος Μαυρογιάννης
  • κύριος  Χριστοδουλίδης
  • κυρία Ιωάννου

Κύρια σημεία που ηγέρθησαν: 

Ο Γενικός Γραμματέας μοιράστηκε εμπιστευτικά με τον κ. Αναστασιάδη την τουρκική πρόταση για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και τερματισμό του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.

Κατοπινές ενέργειες: Καμία

Περίληψη:

  1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας είχε την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεσή της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγυήσεων θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σε θέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
  2. Ο κ. Αναστασιάδης απαίτησε σαφήνεια για την τουρκική πρόταση και κατά ποσό η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιζόταν πραγματικά.
  3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Θα ακολουθούσε ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.
  4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα έπαιζε κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.
  5. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε, αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και φορείς θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.
  6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι, παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεων μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με ένα μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλά δεν μπορούσε να αποδεχτεί. Είπε επίσης ότι το να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο τουρκικά στρατεύματα, δεν θα μπορούσε να είναι γίνει αποδεκτό από τον ίδιο.
  7. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί άμεσα, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γινόταν εκείνη την ημέρα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα.
  8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν πίστευε ότι η Τουρκία έχει την πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων. Η Τουρκία ήθελε να διεισδύσει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων.
  9. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως η Συνθήκη Εγγυήσεων ήταν ελλαττωματική και τώρα που επιτέλους η Τουρκία ήθελε να την εγκαταλείψει, θα ήταν καλό για το 37% του νησιού να ενωθεί με το υπόλοιπο. Είπε πως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να φέρει τα μέρη πιο κοντά στις θέσεις του ενός με το άλλο. Ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεων παρουσίαζε πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση.
  10. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει στρατιωτική βάση για να σταθμεύουν τα στρατεύματα της στην Κύπρο για πάντα. Ήταν ιδέα του Άιντα. Ήταν ιδέα της Νούλαν να έχει βάση στον βορρά η Τουρκία, πρόσθεσε. «Είμαστε χώρα μέλος της Ε.Ε. Τι είδους ανεξαρτησία θα έχουμε αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε στρατιωτική βάση στο νησί;», ρώτησε.
  11. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι ήθελε τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων ως πρώτο βήμα και μετά θα ήταν δυνατό να συζητηθεί και η αποχώρηση των στρατευμάτων. «Μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», δεν θα μπορούσε να είναι αφετηρία. Πρόσθεσε ότι η πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Ελληνοκυπριακή αποστολή ήταν μια καλή πρόταση επειδή περιέχει χρήσιμα στοιχεία για «Επιτροπή Συντονισμού και Διαβούλευσης». Εισηγήθηκε να διευρυνθεί ο στόχος της πρότασης ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη συναίνεση. Κατέληξε ότι αν αυτό δεν δουλέψει, τότε θα ήταν δύσκολο να πάνε παρακάτω.
  12. Ο κ. Αναστασιάδης ανησυχούσε για το τι θα ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα των διμερών συναντήσεων. Είπε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ μισή συμφωνία, μια συμφωνία μόνο στις εγγυήσεις, το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, αλλά καθόλου στα στρατεύματα. Απαίτησε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα. Επανέλαβε πως δεν θα αποδεχόταν τέτοια συμφωνία και δεν θα την παρουσίαζε στον λαό του.
  13. Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως από τη στιγμή που δεν έβλεπε να υπάρχει συναίνεση που να προκύπτει από τις συζητήσεις, σκόπευε να κάνει αναφορά για τις διμερείς συναντήσεις στη σύνοδο της Ολομέλειας, που θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας.

Λόρενς Λιού

OSASG

12 Ιουλίου 2017

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Πολίτης» δημοσίευσε ανανεωμένο έγγραφο που διαφέρει σε μερικά σημεία από αυτό του «Φιλελεύθερου».

Αναλυτικά το απόσπασμα όπως δημοσιεύθηκε στον «Πολίτη»:

Περίληψη συζήτησης

  1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του είχε παρουσιάσει ένα εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο έκανε άνοιγμα στο θέμα των εγγυήσεων. Όταν ο Γενικός Γραμματέας θα παρουσίαζε το πακέτο σήμερα, θα ήταν δυνατό να συμπεριλάβει την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και τον τερματισμό των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης. Αν και η Τουρκία δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποδεχτεί την αναθεώρηση για ολική απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν μετέπειτα.
  2. Ο κ. Αναστασιάδης απαίτησε σαφήνεια για το τι σήμαινε αυτό. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι η συνθήκη θα τερματιζόταν.
  3. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε τι θα γινόταν με τα στρατεύματα. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οι δυο τους μιλούσαν για τις εγγυήσεις. Το θέμα των στρατευμάτων θα λυνόταν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι θα εγκαθιδρυόταν ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.
  4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσον η Τούρκια θα είχε ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι θα υπήρχαν διαφορετικοί ρόλοι για διαφορετικές οντότητες. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Σημείωσε ότι αυτό θα σήμαινε μόνο το τέλος στη Συνθήκη Εγγυήσεως και στο μονομερές δικαίωμα παρέμβασης. Ενώ η Τουρκία θα διατηρούσε τα στρατεύματα.
  5. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα. Η Τουρκία ήταν επίσης έτοιμη να μειώσει τα στρατεύματα. Είχε θέσει το θέμα των στρατευμάτων, αλλά το θέμα της αναθεώρησης δεν θα επιλυόταν αυτή τη στιγμή. Επίσης, τα στρατεύματα θα παρέμεναν για εξωτερικούς σκοπούς.
  6. Ο κ. Αναστασιάδης είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την επ’αόριστον παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ρώτησε αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαική χώρα με ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι η Κύπρος ήταν σήμερα υπό κατοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν δική τους ατζέντα. Γι’αυτόν, η Συνθήκη Εγγυήσεως ήταν πιο παρεμβατική και ήταν, μέχρι πρόσφατα, ταμπού για την Τουρκία.
  7. Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η Τουρκία ήθελε στρατιωτική βάση στην Κύπρο για πάντα. Ο κ. Έϊντε είχε κάνει παρόμοια πρόταση. Η ιδέα για στρατιωτική βάση της Τουρκίας στον βορρά ήταν της Νούλαντ, είπε. «Είμαστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Τι είδους ανεξαρτησία έχουμε αν έχουμε ακόμα στρατιωτική βάση στο νησί;», ρώτησε. Έπειτα διερωτήθηκε γιατί να έχει η Τουρκία ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Ο κ. Έϊντε του υπενθύμισε πως είχε ήδη δεχτεί να έχει η Τουρκία κάποιον ρόλο.
  8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν πίστευε ότι η Τουρκία είχε πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η Τουρκία ήθελε να διεισδύσει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και να κρύψει την πραγματική της πρόθεση εκεί, με το να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως.
  9. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι έψαχνε τρόπο για τερματισμό των εγγυήσεων και της ξένης παρουσίας στρατευμάτων. Ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεως ήταν πραγματική πρόοδος, αλλά αναγνώρισε ότι εναπόκειτο στον κ. Αναστασιάδη να αποφασίσει αν θα το αποδεχόταν ή όχι. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε την ίδια μέρα να εργαστεί για μια πρόταση για τον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Ο κ. Έϊντε επανέλαβε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε ήδη δεχτεί ότι η Τουρκία θα είχε κάποιο ρόλο σε αυτόν.
  10. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε αντίγραφο του Τουρκικού εγγράφου. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν όλα στο Τουρκικό έγγραφο. Είπε ότι θα προχωρούσε με την παρουσίαση της πρότασης την ίδια νύχτα και θα επιδίωκε τη συναίνεση σε εκείνη τη βάση. Πρόσθεσε ότι είχε αναφέρει στην Τουρκία ότι ό,τι είχαν γραπτώς, δεν ήταν αρκετό.
  11. Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελε την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεως με έναν σταθερό μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης, νοούμενου ότι οι εγγυήσεις [εγγυήτριες] δεν θα είχαν ρόλο στην παρακολούθηση των δικών τους υποχρεώσεων.
  12. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το θέμα των στρατευμάτων δεν ήταν απόφαση των Πρωθυπουργών. Αυτή δεν ήταν η χώρα τους, εξάλλου. Αν θα υπήρχε μια πρόταση σε σχέση με τα στρατεύματα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων θα έπρεπε να μειωθεί ραγδαία στα επίπεδα επί σχεδίου Ανάν.
  13. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι ήθελε τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεως ως ένα πρώτο βήμα, και μετά θα ήταν δυνατόν να μιλήσουν για απόσυρση των στρατευμάτων. «Μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» δεν ήταν θέση εκκίνησης. Πρόσθεσε ότι η πρόταση που είχε μπει στο τραπέζι από την Ελληνοκυπριακή αποστολή ήταν καλή, γιατί περιείχε το χρήσιμο στοιχείο μιας «Επιτροπής συντονισμού και διαβούλευσης». Πρότεινε τη διεύρυνση του πεδίου της πρότασης, για να χτιστεί περισσότερη συναίνεση. Κατέληξε ότι αν αυτό δεν δούλευε, τότε θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουν μπροστά.
  14. Ο κ. Αναστασιάδης ανησυχούσε για το ποια θα ήταν η ανακοίνωση του αποτελέσματος μετά τη διμερή συνάντηση. Τόνισε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ μισή συμφωνία, μια συμφωνία που θα αφορούσε μόνο τις εγγυήσεις, τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης αλλά τίποτα για τα στρατεύματα. Επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί τέτοια συμφωνία και δεν θα μπορούσε να το παρουσιάσει στον λαό του.
  15. Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν υπήρχε συμφωνία στο Τραπέζι 2. Οι Τουρκοκύπριοι δεν αντέδρασαν στην Ελληνοκυπριακή πρόταση. Ρώτησε που βρίσκονταν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα του εδαφικού. Ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι οι Τουρκοκύπριοι ήθελα να βασίσουν τη συζήτηση στη δική τους εκδοχή του χάρτη. Θεωρούσε ότι οι πλευρές μπορούσαν εύκολα να συμφωνήσουν στα εκλογικά δικαιώματα. Σε σχέση με την ισότιμη μεταχείριση, οι Τουρκοκύπριοι ζητούσαν 1:1 στις νέες άδειες μόνιμης παραμονής. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αυτή δεν ήταν η Τουρκοκυπριακή πρόταση, αλλά αυτό προσπαθούσαν να κερδίσουν. Κατέληξε ότι η πρόταση των Τουρκοκυπρίων στην εδαφική αναπροσαρμογή ήταν χειρότερη από το σχέδιο Ανάν. Ρώτησε γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν έλεγαν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Πρόσθεσε ότι ήθελαν ένα κομμάτι της Μόρφου και των Μαρωνίτικων χωριών και διερωτήθηκε πως θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.
  16. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι αφού δεν διαφαινόταν συμφωνία από τις συζητήσεις, θα αναφερόταν στη διμερή συνάντηση κατά την ολομέλεια που θα λάμβανε χώρα σε μορφή δείπνου εκείνο το βράδυ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy