Κρανίου τόπος… Ανυπολόγιστη η καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά-Ελλείψεις, παραλείψεις και συντονισμός

Κρανίου τόπος οι περιοχές όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα στην επαρχία Λεμεσού.

Μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Κύπρου ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδούς, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε σε φονική, αφού τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανυπολόγιστη η καταστροφή.

Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, σπίτια καταστράφηκαν, γεωργικές καλλιέργειες έγιναν στάχτη. Τουλάχιστον 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαψε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα, με τις εικόνες να συγκλονίζουν. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες, με τους κατοίκους της περιοχής να μην μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε.

Πέραν των περιουσιών, τραγικές είναι και οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή, αφού δέντρα που βρίσκονταν στα χωριά για δεκαετίες καταστράφηκαν. Ένας πνεύμονας οξυγόνου χάθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής στην Ορά καταγράφηκαν τουλάχιστον 25 καμένα σπίτια, ενώ οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι ολοκληρωτικές.

212618089 4537007566333035 7657338292776403889 N

Μετρούν τις πληγές τους οι κοινότητες

Τεράστια είναι η καταστροφή στην περιοχή της Ακαπνού, δήλωσε ο κοινοτάρχης Χάρης Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε ότι κάηκαν τα βουνά και καλλιέργειες, ενώ ευτυχώς, όπως είπε, έγινε κατορθωτό να σχηματιστούν αντιπυρικές ζώνες και συνεπεία τούτου δεν υπέστησαν ζημιές οικίες εντός της κοινότητας. Ευχαρίστησε τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και την Πολιτική Άμυνα, οι οποίες όπως ανέφερε, έδρασαν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε το κράτος να έρθει αρωγός στις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της κοινότητας, ώστε να τους βοηθήσει να παραμείνουν στην κοινότητα και να επαναδραστηριοποιηθούν.

Τόνισε ότι οι ένοχοι για την πρόκληση πυρκαγιών θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Ο Αρακαπάς μετρά τις πληγές του και προβληματίζεται πώς θα εκκινήσουν από την αρχή τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων της κοινότητας.

Imagew 19

Ο κοινοτάρχης Βάσος Βασιλείου ανέφερε στον Άστρα ότι 10 κατοικίες κάηκαν ολοσχερώς στην κοινότητα του Αρακαπά, ενώ κάηκαν όλες οι φυτείες των ανθρώπων της κοινότητας.

Ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που έδρασαν στην περιοχή σημειώνοντας ότι η καταστροφή θα ήταν πιο μεγάλη αν δεν δρούσαν με τον τρόπο που έδρασαν.

Ευχήθηκε να βρεθεί ο ένοχος και να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε ότι μέχρι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης.

Pirkagia Arakapas Zimies 12 Scaled

ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι άνθρωποι των περιοχών αυτών όταν θα σβήσουν οι πυρκαγιές

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των πυρκαγιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε ότι κατά την χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος, με επικεφαλής τον ίδιο συνομίλησε με τους αρμόδιους των κοινοτήτων καθώς και με ομάδα Αιγυπτίων που διαμένουν στην περιοχή.

212103795 4537008032999655 825276016717091486 N

Το ΑΚΕΛ, τόνισε, θα συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι άνθρωποι των περιοχών αυτών όταν θα σβήσουν οι πυρκαγιές και τα φώτα της δημοσιότητας. Γνωστοποίησε επίσης ότι με τα θέματα αυτά, όπως και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και με τους τρόπους στήριξης των κοινοτήτων θα ασχοληθούν οι επιτροπές της Βουλής Εσωτερικών και Γεωργίας, των οποίων προεδρεύουν βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε εισφορά 5 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι σύνεδροι του 23ου συνεδρίου του κόμματος εισέφεραν άλλα περίπου 5 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα διατεθούν στο κράτος για να διατεθούν στις κοινότητες.

Ελλείψεις, παραλείψεις και συντονισμός…

Έγκλημα χαρακτήρισε ο γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου που εκπαίδευε Δασονόμους.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση είπε ότι έπρεπε να μαθαίναμε από την πυρκαγιά στη Σολιά αλλά δυστυχώς δεν μάθαμε και επισήμανε ότι χρειάζεται η ενίσχυση του Τμήματος Δασών αλλά και η εκπαίδευση των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Επίσης, είπε, είναι απαράδεκτο το ότι υπάρχουν δύο εξουσίες για τις πυρκαγιές, οποίες είναι το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική.

Pirkagia Arakapas Zimies 8 Scaled

Ο κ. Χάμπας προειδοποίησε ότι το επόμενο περιβαλλοντικό θύμα θα είναι το Τρόοδος. Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να αφεθούν να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές, οι οποίες προστατεύουν από την επέκταση των πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας επισήμανε πως μετά από μια καταστροφή, όλοι έχουμε άποψη τι πρέπει να γίνει. Κάλεσε το κράτος να πάρει αποφάσεις και να αγοράσει πτητικά μέσα, να λάβει μέτρα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος, όπως αντιπυρικές ζώνες και δρόμους για να διέρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα και να αυξηθούν οι ποινές για όσους προκαλούν πυρκαγιές.

Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, επισήμανε στον Άστρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται καλύτερος συντονισμός.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιοι, αποφεύγοντας να επεκταθεί και να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν υλοποιήθηκαν αποφάσεις για αγορά πτητικών μέσων και τη λήψη άλλων συγκεκριμένων μέτρων που αποφασίστηκαν από το 2081.

Pirkagia Arakapas Zimies 1 Scaled

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Οικολόγων και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε στον Άστρα το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τις υλικές καταστροφές, είναι η μεγάλη χρονική περίοδος των 80 χρόνων που χρειάζονται για να μετατραπεί ξανά σε δάσος η καμένη περιοχή.

Σημείωσε ότι εκτός από το πράσινο, χάθηκαν και πολλά ζώα του δάσους.

Γνωστοποίησε ότι θα συγκαλέσει αυτή τη βδομάδα ειδική συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τους αρμόδιους φορείς για να εξεταστεί το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να αποφευχθούν παρόμοιες περιπτώσεις. Σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ποινές για όσους προκαλούν πυρκαγιές.

Imagew 18

Χρειάζεται, είπε, μεταξύ άλλων η αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων, η δημιουργία δεξαμενών νερού σε διάφορους χώρους όπως και η υλοποίηση κι άλλων πολλών μέτρων. Δεν έπρεπε, είπε χαρακτηριστικά, να είμαστε στο 2021 και να συζητούμε αυτά τα πράγματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy