Κρατά μικρό καλάθι η Κομισιόν για Ελλάδα

Χαμηλές φαίνεται να είναι οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ή κατά τη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε επίσης πως συνεχίζονται ποικίλες επαφές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, πληροφορίες φέρουν ελληνική Κυβέρνηση και Βρυξέλλες να έχουν βρει «σημεία συνεννόησης», ώστε να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος που ζητάει για να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις στις κρίσιμες επαφές που αρχίζουν από αύριο, Τετάρτη, με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα πλαίσια αυτής της «συνεννόησης», ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ βρίσκεται «σε συνεχή επαφή με το Βερολίνο», από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά των θέσεων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα “Αυγή”, το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών και που θα παρουσιάσει αύριο ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τις 31 Αυγούστου, που θα στηρίζεται, γενικά, σε τέσσερις άξονες:

  1. Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%
  2. Απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων
  3. Επενδυτικό πρόγραμμα και διασφάλιση ρευστότητας και,
  4. Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης

Πέραν αυτών, οι πληροφορίες θέλουν τον κ.Βαρουφάκη να είναι έτοιμος να δεσμευτεί έναντι των εταίρων ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, αν και επιμένει ότι τα έως τώρα Μνημόνια «οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή, και τους πολίτες της στην ένδεια», είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει σειρά μέτρων που εκκρεμούν από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από κοινού με το Μέγαρο Μαξίμου, να έχει ξεχωρίσει τα μέτρα αυτά τα οποία κρίνει πως θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους εταίρους, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Όσον αφορά, από την άλλη, τα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της προηγούμενης αξιολόγησης, θέλει να τα αντικαταστήσει με άλλα, που να έχουν, όπως λέει, «έντονα αναπτυξιακή και όχι αντικοινωνική διάσταση».

Προς τούτο, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να επαναφέρει στην διαπραγμάτευση την περίφημη εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, γνωστού με τα αρχικά ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για 50 αλλαγές σε ένα ευρύτατο φάσμα λειτουργιών της αγοράς (πχ, στα φάρμακα, στα καύσιμα, στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στις εκπτώσεις, στα απορρυπαντικά, στο ψωμί, στο γάλα, κλπ), που ψηφίστηκαν με το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» τον Απρίλιο του 2014 από την τότε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες στο Reuters ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.

Κυβερνητικές πηγές πάντως στην Αθήνα, τονίζουν στο ΚΥΠΕ ότι από το αυριανό Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις, και ότι αυτές μάλλον θα ληφθούν στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αφού παρεμβληθεί εν των μεταξύ, την Πέμπτη 12 του μηνός η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Εκεί ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει άτυπα με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy