Κρατικές Εγγυήσεις: Εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βουλή για ψήφιση με «κλειστά μάτια»

Σύσσωμη η κυβέρνηση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ) ασκούν πιέσεις προς τη Βουλή για ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αφορά την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν εξετάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και πλέον δεν υπάρχει χρόνος αφού ήδη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία πριν την αναστολή των εργασιών του Σώματος λόγω των εκλογών.


Το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες με σκοπό τη διοχέτευση δανείων προς τις επιχειρήσεις, βρισκόταν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών για έντεκα μήνες και κατατέθηκαν στη Βουλή μόλις 72 ώρες πριν την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Σημειώνεται επίσης ότι δεν κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ως εκ τούτου και με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, αφού πρέπει να πρώτα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και να περάσουν 15 μέρες, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο διαπιστώθηκαν κενά, όπως η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου και το γεγονός ότι θα παραχωρείτο λευκή επιταγή στις τράπεζες οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίζουν τους όρους δανεισμού, αλλά και να επιλέγουν σε ποιους θα δίνουν δάνεια και σε ποιους όχι.

Ζέτα Αιμιλιανίδου: «Έστω και την υστάτη να αναθεωρήσουν τη στάση τους»


Δηλώσεις για τις κρατικές εγγυήσεις έκανε και η Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κάνοντας λόγω για κομματικά συμφέροντα.

Αναλυτικά: «Η απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ευθύ πλήγμα κατά των ιδίων των εργαζομένων, από τους οποίους υστερούν ένα σημαντικό στήριγμα και τους αφήνουν εκτεθειμένους.

Μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση που προκάλεσε η πανδημία, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τα στενά κομματικά πλαίσια και να στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να παρέχει με όλους τους δυνατούς τρόπους στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.


Η Κυβέρνηση, συνεπής στην προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων και στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση του νομοσχεδίου, έχει υιοθετήσει πέραν των δέκα εισηγήσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτέλεσε το ΔΗΚΟ, το οποίο αρνήθηκε να συμμετέχει στον σχετικό διάλογο. Παρά ταύτα, διαπιστώνουμε πως, εν όψει των εκλογών, αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχαν ενεργά.

Για μία ακόμη φορά καλούμε έστω και την υστάτη να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να εγκαταλείψουν ανυπόστατες δικαιολογίες και να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά τόσο στην στήριξη των επιχειρήσεων όσο και στην προστασία πολύτιμων θέσεων εργασίας».

Το ΔΗΚΟ θα ζητήσει προώθηση του νομοσχέδιου για κρατικές εγγυήσεις, λέει ο Ν. Παπαδόπουλος


Το Δημοκρατικό Κόμμα, διά του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, δηλώνει ότι στην σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη, θα ζητήσει όπως το νομοσχέδιο για την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις προωθηθεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, αφού επικρίνει τον Υπουργό Οικονομικών που δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, όπως αναφέρει, σημειώνει ότι θα καταθέσει και δύο τροπολογίες όπως τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις περιοριστούν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία.

«Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, κάτω από την πίεση των τραπεζών, απέσυρε το Νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κόμπαζε πως έχει ‘Σχέδιο Β’», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει πως «έκτοτε, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κρατούσε το νομοσχέδιο στα συρτάρια της για 11 ολόκληρους μήνες, αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας χιλιάδες μικρομεσαίους».


Σημειώνει ακόμη πως «σήμερα, μετά από ένα χρόνο απραξίας, ο Υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως τελικά δεν είχε ‘Σχέδιο Β’ και θυμήθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, μια εβδομάδα πριν να κλείσει η Βουλή, χωρίς να ζητήσει να εξεταστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως όφειλε», για να προσθέσει ότι «αντί όμως να απολογηθεί ο Υπουργός Οικονομικών στις χιλιάδες των ΜΜΕ για την ολέθρια ανικανότητα και καθυστέρηση που επέδειξε, ζητά και τα ρέστα. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πράξει, αυτό που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει και δύο τροπολογίες που αφορούν τον περιορισμό των δανείων του σχεδίου σε ΜΜΕ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί θα αφορά και θα ωφελήσει πραγματικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και όπως ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτή την διαδικασία, «για να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ότι πάθαμε με τα ‘χρυσά διαβατήρια’».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυβέρνηση της Διαπλοκής ανεξέλεγκτη», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος και καλεί «όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο, να στηρίξουν την πρόταση και τις τροπολογίες μας».


Συζήτηση στη σύσκεψη αρχηγών για προώθηση των κρατικών εγγυήσεων ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής ο Α. Νεοφύτου

Τη συζήτηση του θέματος της προώθησης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δις στην αυριανή συζήτηση των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, λέγοντας ότι η καθυστέρηση ψήφισης του νομοσχεδίου θα ήταν «έγκλημα».

«Με την παρούσα επιστολή σας διαβιβάζω αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού όπως στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίας προστεθεί ως θέμα για συζήτηση το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου στην επιστολή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.


Όπως σημειώνει, «θεωρούμε το θέμα των κρατικών εγγυήσεων ως ύψιστης σημασίας και ένα εργαλείο που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διανύουμε».

Το νομοσχέδιο αυτό «θα θωρακίσει παράλληλα τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και θεωρούμε έγκλημα εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων να καθυστερήσει η ψήφισή του» λέει ο κ. Νεοφύτου και καταλήγει: «Ακόμα και κλειστή να ήταν η Βουλή, εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε ανοίξει για να συζητήσει και να εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.