Οδηγείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, μετά από εξεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ των κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών στις τροπολογίες που είχαν καταθέσει.
Η πλειοψηφία των κομμάτων συμφώνησε στην περίληψη ως παρατηρητή στην επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής των εγγυήσεων και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μετά από πρόταση του ΔΗΚΟ.
Στο νομοσχέδιο επήλθαν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κατανομή του ενός δις στις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Τα 300 εκατομμύρια για πολύ μικρές και αυτοεργοδοτούμενους, 550 εκατομμύρια θα διατεθούν για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 150 εκατομμύρια για μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες θα αφορούν τον αριθμό των εργοδοτουμένων και τον κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, βουελυτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η επιτροπή θεωρεί ότι όπως έχει διαμορφωθεί το νομοσχέδιο θα τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον έλεγχο της οποίας πρέπει να περάσει.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς υποστήριξε ότι βρέθηκε τελικά και ο χρόνος και τρόπος για ψήφιση των εγγυήσεων ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δε θα κατέθετε νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά στην αρχή του μήνα, εν όψει Βουλευτικών αποφάσισε να το καταθέσει και να ζητά άρον άρον την έγκριση του.
Το ΑΚΕΛ είπε έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχύσει το κομμάτι του ελέγχου, της διαφάνειας και της στόχευσης των κρατικών εγγυήσεων και την ίδια ώρα για την προστασία των εργαζομένων από απόλυση.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σημείωσε ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, παρόλο που παραμένουν οι αυθαιρεσίες των Τραπεζών.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας υπέδειξε ότι κάλιο αργά παρά ποτέ να ψηφιστούν οι κρατικές εγγυήσεις οι οποίες θα δώσουν κεφαλαιακή ανάσα στις επιχειρήσεις.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης πρότεινε να εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν και εξασφαλίζουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Εν τω μεταξύ τα κόμματα τελούν εν αναμονή για το αν η Κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο που αφορά το νόμο για τα δικαστήρια, στον οποίο επέφεραν τροποποιήσεις τέτοιες που δίνουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη, του οποίου η περιουσία οδηγείται προς εκποίηση, να απευθύνεται σε δικαστήριο για αναστολή της διαδικασίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και μέρες έχουν ετοιμες προτάσεις νόμου και σε περίπτωση που τελικά η Κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο, οι προτάσεις αυτές, δεκατρείς στο σύνολο και που αφορούν κυρίως αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και στη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή θα τεθούν προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια.
Ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα, διότι έχει να κάνει με τις περιουσίες του κόσμου και γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που επέφερε η πανδημία.
