Παράνομα η κυβέρνηση αποφάσισε όπως μη δώσει την οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες που δικαιούνταν, ενώ με εκβιαστικό τρόπο εκμαίευσε τη συγκατάθεση των δικαιούχων. Την ίδια ώρα η υπερβολική καθυστέρηση στο διαχωρισμό οικοπέδων αναγκάζει τους δικαιούχους να επιστρέφουν τα οικόπεδα.

Σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων συζητήθηκε η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει την οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες που εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα «Παροχή οικονομικής βοήθειας για ανέγερση οικίας σε κρατικό οικόπεδο». Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι εγκρίθηκαν να λάβουν οικόπεδο και χρηματική βοήθεια για ανέγερση οικίας. Ωστόσο το 2016 εκδόθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έλεγε πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα παραχωρείτο πλέον μόνο το οικόπεδο και θα τερματιζόταν η οικονομική βοήθεια που περιλαμβανόταν στη συμφωνία που υπογράφτηκε.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτρόπου, η απόφαση αυτή είναι έκνομη, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση νόμου χωρίς να κατατεθεί και να εγκριθεί σχετικό νομοσχέδιο. Επιπρόσθετα, σχετικά με τις καθυστερήσεις στο διαχωρισμό και παράδοση οικοπέδων στους δικαιούχους, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου, «πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία» και να τους παραχωρηθούν τα οικόπεδα, καθώς η «υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται δεν δικαιολογείται και θα πρέπει να τερματιστεί». Σχετικά με τα οικόπεδα που βρίσκονται στη διαδικασία διαχωρισμού, όπως αναφέρθηκε, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και της επιμονής της κυβέρνησης ότι δεν θα δινόταν η οικονομική χορηγία, πολλοί δικαιούχοι επέστρεφαν τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένος ο διαχωρισμός 700 περίπου οικοπέδων, σήμερα να έχουν φτάσει στα 350.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργικού κλήθηκαν να υπογράψουν νέο συμβόλαιο στο οποίο να αποποιούνται την οικονομική βοήθεια. Αλλιώς θα έχαναν και το οικόπεδο. «Ήταν καθαρός εκβιασμός», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναμελετήσει το στεγαστικό θέμα, ωστόσο η όποια απόφαση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να διαχωριστούν τα οικόπεδα μέχρι τον Οκτώβρη του 2020.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, δικαιολόγησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να παρανομεί εις βάρος των εκτοπισμένων.

Γιάννης Κακαρής