Κραυγή αγωνίας από αγροτικές οργανώσεις – «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, η επιστροφή του ΦΠΑ και τα έργα υποδομής που εκκρεμούν, απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Κραυγή αγωνίας ακούστηκε από τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες εξέφρασαν την άποψη πως αν δεν στηριχτεί ο τομέας, αυτός θα οδηγηθεί στον αφανισμό.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης το γεωργικού κόσμου.

Είπε πως σήμερα διαπιστώθηκε πως ενώ η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως όντως υπάρχει πρόβλημα, εντούτοις τα 17 εκ. ενίσχυση που έχει παραχωρήσει στη κτηνοτροφία περισσότερο αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Από τα απροσδόκητα κέρδη που έχει πάρει από το ΦΠΑ από το αυξημένο κόστος παραγωγής, η Κυβέρνηση επωφελήθηκε με πέραν των 30 εκ. ευρώ.

«Εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τον αγροτικό κόσμο, να εκπονήσει σχέδια για άμεση στήριξη, διαφορετικά δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας», είπε και πρόσθεσε πως ο έφορος κρατικών ενισχύσεων έχει δηλώσει πως υπάρχουν τρόποι και η ΕΕ έχει δώσει πάρα πολλά εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν ακούει, δεν αφουγκράζεται και δεν θέλει», είπε.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως το θέμα θα συζητείται μέχρι η Κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδια στήριξης αλλά και να βελτιώσει τα υφιστάμενα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα αυξημένα προβλήματα, όπως είναι η ανάγκη αναθεώρησης του συντελεστή του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και η επέκταση της χρήσης γεωργικού πετρελαίου με μειωμένο φόρο κατανάλωσης σε ολόκληρο το φάσμα της γεωργικής παραγωγής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης στις δηλώσεις του είπε πως η παραχώρηση της οποιασδήποτε ενίσχυσης στον πρωτογενή τομέα είναι συμβολή προς τη συγκράτηση του πληθωρισμού γιατί αν μετακυληστεί όλη η αύξηση του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα στον καταναλωτή θα έχει τεράστιες συνέπειες στο ύψος του πληθωρισμού.

«Κάθε ενίσχυση που δίνει η Πολιτεία στον πρωτογενή τομέα αυτό σημαίνει ενίσχυση και στον ίδιο τον καταναλωτή», είπε και σημείωσε πως τα σχέδια ενίσχυσης πρέπει να είναι ξεκάθαρα, να μην συνδέονται με άλλους παράγοντες και παραμέτρους που να μην μπορούν οι γεωργοί ή οι κτηνοτρόφοι να εκπληρώνουν, με τρόπο κάποιοι να λαμβάνουν την ενίσχυση και κάποιοι όχι.

Τέτοιου είδους προσέγγιση, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, θα δημιουργήσει παραγωγούς δύο μέτρων και δεν είναι δίκαιο και σωστό και ως εκ τούτου οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται στην ίση αντιμετώπιση των πολιτών. Είπε πως δεν πρέπει να τεθούν στο παρόν στάδιο όροι και προϋποθέσεις που να κάνουν είτε με το περιβάλλον είτε με την υγιεινή, είτε με οτιδήποτε άλλο.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.