«Κραυγή» αγωνίας από τους Ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Εκκληση προς τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση όπως αναζητήσουν, σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που προέκυψε με τον αριθμό ατόμων σε χώρους εστίασης, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Αμμοχώστου (ΣΙΚΑΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΙΚΑΑ εκφράζεται «ο προβληματισμός του Συνδέσμου για τους νέους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ατόμων στους χώρους εστίασης. Κατανοούμε απόλυτα την λογική πίσω από την απόφαση του Υπουργού, που σκοπό έχει την προστασία της δημόσιας υγείας».


Ο Σύνδεσμος καταδικάζει «όλες τις παραβιάσεις διαταγμάτων που παρατηρήθηκαν το περασμένο τριήμερο σε όλη την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι για κάποιο λόγο δόθηκε δημοσιότητα μόνο στο ένα περιστατικό στην επαρχία Αμμοχώστου. Επιπρόσθετα δεν είναι δυνατό να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες στους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής και να μην τονίζεται και η ευθύνη των θαμώνων για τη μη τήρηση των διαταγμάτων».

Προστίθεται ότι «από τους νέους περιορισμούς επηρεάζονται επιχειρήσεις που μέχρι στιγμής τηρούσαν όλα τα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, επωμιζόμενοι το επιπλέον κόστος και εργοδοτώντας τον ανάλογο αριθμό ατόμων για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών που δικαιούνταν να εξυπηρετήσουν με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των υποστατικών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων εστιατορίων, με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα, θα εξυπηρετούν τον μισό αριθμό πελατών απ’ ότι θα μπορούσαν μέχρι πρότινος».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «σε συνδυασμό με τον ήδη μειωμένο κύκλο εργασιών στους χώρους εστίασης και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις λόγω της συμμετοχής τους στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες για αρκετές επιχειρήσεις. Η ζημιά θα είναι ακόμη πιο μεγάλη σε εστιατόρια που διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους, ενώ η οδηγία θα αποθαρρύνει και τις νέες προσλήψεις στον κλάδο, επιβαρύνοντας για ακόμη ένα περίπου μήνα τα δημόσια οικονομικά».

Επιπρόσθετα σημειώνει ο ΣΙΚΑΑ «η όλη κατάσταση έχει αναδείξει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώροι εστίασης, δηλαδή τις άδειες λειτουργίας. Από τη μια, λόγω πολεοδομικών κανονισμών και προβλημάτων και λόγω καθυστερήσεων από κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, παρότι η επιχείρηση έχει περάσει επιτυχώς όλους τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες».


Από την άλλη προστίθεται «το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των κέντρων αναψυχής σε κατηγορίες, έχει ως αποτέλεσμα τη θυματοποίηση ολόκληρου του κλάδου για τις παραβάσεις μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κέντρων αναψυχής».

Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει ότι παρά το γεγονός ότι συμφωνεί «με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας, καλεί τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση όπως αναζητήσουν σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ/Διάλογος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.