Κραυγή αγωνίας από Ντογούς Ντεριά: Χάνουμε το βόρειο μέρος της Κύπρου

Χωρίς μια ομοσπονδιακή λύση, σε πέντε χρόνια οι Ε/κ δεν θα μπορούν να βρουν Τουρκοκύπριο συνομιλητή για να διαπραγματευτούν μαζί του την επίλυση του κυπριακού.

 

Εντείνει τις προσπάθειες της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων η Άγκυρα. Το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί έδωσε σε συνέντευξη της στον ΑΣΤΡΑ, η Τουρκοκύπρια πολιτικός, ακτιβίστρια και στέλεχος του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντογούς Ντερυά.

 

-Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων από την Τουρκία.

 

Η λεγόμενη κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας επιχειρεί τώρα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργείας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει διοριστεί από την Τουρκία, δεν είναι εκλελεγμένος πρόεδρος του κόμματος του. Στην Τουρκία, υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, όλες οι εξουσίες  που αφορούν τους Δήμους, βρίσκονται στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τον βορρά, με συνοπτικές διαδικασίες. Κάτι που είναι παράνομο.

 

-Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ με όλες αυτές τις αλλαγές; Επιχειρούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε άλλη μια επαρχία της Τουρκίας;

 

Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό ανοικτά, αλλά παρόλα αυτά παρεμβαίνουν σε πολλούς τομείς, παρεμβαίνουν στην οικονομία, στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα στον βορρά, στην εκπαίδευση, σε όλα. Και τώρα επιχειρούν να αλλάξουν την αυτόνομη δομή των δήμων γιατί είναι δύσκολο να παρέμβουν στα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι τώρα η Τουρκία δυσκολεύεται να παρέμβει στα της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό επιχειρούν να το αλλάξουν.

 

-Πιστεύετε ότι η αντίσταση που προβάλλουν οι Τ/κ στην Τουρκία είναι αρκετή για να ανατρέψει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκυρας για τα κατεχόμενα;

 

Οι Τ/κ είναι κουρασμένοι διότι αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας στα κατεχόμενα. Όλες οι οικονομικές αποφάσεις που επηρεάζουν την Τ/κ οικονομία λαμβάνονται από την Τουρκία. Οι περισσότεροι Τ/κ νέοι φεύγουν από την Κύπρο και έρχονται άλλοι από άλλες χώρες, όμως μόνο από την Τουρκία και μέσα σε 3-5 χρόνια παίρνουν υπηκοότητα της λεγόμενης τδβκ. Στην πραγματικότητα χάνουμε την βόρεια Κύπρο. Είναι δύσκολο να διεκδικήσεις τα περιουσιακά σου δικαιώματα, τα οικονομικά σου δικαιώματα και να διεκδικήσεις να ζήσεις στη χώρα σου ως ανθρώπινο ον με τιμή και αξιοπρέπεια.

 

 

Είναι αποκαρδιωτικό αυτό που είπατε ότι χάνουμε το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

Η ίδια η Κύπρος χάνει. Η βόρεια Κύπρος είναι μέρος της κοινής μας πατρίδας και οι Ε/κ χάνουν τη μισή τους πατρίδα, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται νομίζω. Ο πληθυσμός αλλάζει, όλα αλλάζουν στον βορρά. Χωρίς μια ομοσπονδιακή λύση, σε πέντε χρόνια οι Ε/κ δεν θα μπορούν να βρουν Τουρκοκύπριο συνομιλητή για να διαπραγματευτούν μαζί του την επίλυση του κυπριακού.

 

Υπάρχουν στατιστικές σε σχέση με τους εποίκους;

 

Δεν είναι μόνο Τούρκοι πολίτες που έρχονται στα κατεχόμενα πλέον. Είναι από διάφορες χώρες, όπως Πακιστάν, Ινδία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ισραηλίτες, Αφρικανοί φοιτητές που έρχονται να εργαστούν στον βορρά. Οι Τ/κ τώρα πουλούν τις περιουσίες τους για να ζήσουν, για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Διάφοροι ξένοι, όπως Ισραηλίτες, αγοράζουν τις περιουσίες μας. Αρχίσαμε να χάνουμε τη χώρα μας κομμάτι-κομμάτι. Και δεν είναι μόνο η Τουρκία που αγοράζει τις περιουσίες, είναι και από άλλες χώρες. Το μήνυμα που θέλω να απευθύνω στους Ε/κ συμπατριώτες φίλους, αδελφούς και αδελφές μας, είναι ότι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις για μια ομοσπονδιακή λύση διότι ο καιρός περνά και τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα.

 

Άρα η ομοσπονδία είναι  η μόνη λύση που θα μπορούσε να επανενώσει το νησί

 

Ναι, αυτό πιστεύω.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΓΟΥΣ ΝΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.