Κραυγή αγωνίας για την άθλια κατάσταση προσφυγικών συνοικισμών – Ζητούν ενημέρωση οι τοπικές Αρχές

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της παρουσίασης πλάνου άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ακαταλληλότητας προσφυγικών πολυκατοικιών, συγκάλεσε για σήμερα στις 17:30, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν να παραστούν υπηρεσιακοί από αρμόδια Τμήματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ο κ. Ιωάννου έδωσε οδηγίες προς το Τμήμα Πολεοδομίας να επεξεργαστεί και του παρουσιάσει σενάρια κατεπείγουσας διαχείρισης του ζητήματος, προκειμένου άμεσα να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προς υλοποίηση, χωρίς χρονοτριβή με στόχο τη επίλυση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους Λατσιών, Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς. Μετά από κοινή συνάντηση χθες, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται προσφυγικές πολυκατοικίες, προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε προ του φάσματος ενδεχόμενης εθνικής καταστροφής. Καλούν τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό να ενημερώσουν τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές και τους πολίτες. Επίσης καλούν το Τμήμα Πολεοδομίας χωρίς καθυστέρηση να προβεί στη γνωστοποίηση των ευρημάτων της μελέτης που ολοκληρώθηκε το 2020 αναφορικά με τη στατικότητα των πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Λατσιών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει τα επόμενά του βήματα. Την περασμένη Τρίτη κατήγγειλε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ότι 36 πολυκατοικίες σε τρεις προσφυγικούς συνοικισμούς της περιοχής είναι ακατάλληλες και χρίζουν άμεσης εκκένωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος τονίζει ότι η μελέτη πρέπει να κοινοποιηθεί άμεσα στους κατοίκους αλλά και στο κοινοβούλιο. Επίσης αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ετοιμασία συνολικού σχεδίου δράσης από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Δήμαρχος Στροβόλου: Η κυβέρνηση άφησε τους συνοικισμούς στο έλεος τους

Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους προσφυγικούς συνοικισμούς στο έλεος τόνισε ο Δήμαρχος Στροβόλου. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε πως χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και φθίνει. Τόνισε πως ήρθε η ώρα των δράσεων υποδεικνύοντας πως χρειάζεται πολιτική βούληση για λήψη αποφάσεων.
Επίσης ο κ. Παπαχαραλάμπους γνωστοποίησε πως το δημοτικό συμβούλιο Στροβόλου έχει αποφασίσει σειρά από στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις με ιδίους πόρους γιατί όπως είπε δε μπορούν να περιμένουν μόνο από την κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι έχουν ιεραρχήσει τους στόχους και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του δήμου χρόνο με το χρόνο θα προωθούν μελέτες και έργα για αναβάθμιση των οικισμών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα μεγάλα έργα που αφορούν τη στατική επάρκεια είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Ακόμα είπε πως για να γίνουν οι κατάλληλες δράσεις πρέπει να γίνουν μελέτες.

Δημαρχος Λακατάμειας: οι δήμοι δεν φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη και δεν έδωσαν οικοδομική άδεια 

Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση για την στατική επάρκεια πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς τόνισε η Δήμαρχος Λακατάμειας. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ η Φωτούλα Χατζήπαπα είπε πως ενώνουν τις φωνές τους για να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη για την στατική επάρκεια προσφυγικών πολυκατοικιών, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες έχουν πρόβλημα και είναι επικίνδυνες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις.

Η κ. Χατζήπαπα σημείωσε ακόμα πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κατοχύρωση προσφοράς για την κατεδάφιση πολυκατοικιών στη Λακατάμεια. Επίσης είπε ότι στον Άγιο Μάμα έγιναν επιδιορθώσεις σε προσφυγικές πολυκατοικίες. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν αν οι επιδιορθώσεις αυτές εξασφαλίζουν τη στατική επάρκεια των πολυκατοικιών που είναι, όπως είπε, σε κακά χάλια. Ανέφερε δε πως υπάρχουν και κατοικίες που κτίστηκαν τις δεκαετίες ’70-80 και οι οποίες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, η κ. Χατζήπαπα είπε πως οι δήμοι δεν φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη και δεν έδωσαν οικοδομική άδεια για τις συγκεκριμένες κατασκευές, λέγοντας πως όλα έγιναν από την κυβέρνηση. Ευχήθηκε μάλιστα στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών να βγει αποτέλεσμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy