Ανακοίνωση σχετικά το με το καθεστώς απασχόλησης αλλά και τον τρόπο πρόσληψής τους, εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε..
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί διερωτώνται για ποιο λόγο προτάθηκαν αλλαγές ως προς τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών και ζητούν από τη νέα υπουργό Παιδείας να προστατέψει το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.
Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι «δεχόμαστε εξ οικείων τα βέλη» και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι κανενός.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο τέως υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου λίγο πριν την αποχώρησή του, πέρασε πρόταση στο υπουργικό για αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησής μας στα Προγράμματα Αυτοεργοδότησης. Μια πρόταση που αναμέναμε εδώ και χρόνια και διεκδικήσαμε μετά από πολλούς αγώνες και δικαστικές διαμάχες.
Προ εκπλήξεως μας η απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης μας συνοδεύτηκε και με νέες προτάσεις ως προς τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, οι οποίες αγνοούν όλους εμάς που εργαζόμαστε στα εν λόγω προγράμματα.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνιστούν την πρόσληψη εκπαιδευτικών από τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση των ήδη μόνιμων εκπαιδευτικών.
Η πρόταση αυτή ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως τους αρμόδιους υπευθύνους για ποιο λόγο η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε πρέπει να συνδυαστεί και με αλλαγή στον τρόπο πρόσληψής τους;
Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να στηρίξει εμάς τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. Επίσης, ζητάμε από τη νέα Υπουργό Παιδείας, κυρία Μιχαηλίδου, όντας και η ίδια εκπαιδευτικός, να συμμεριστεί την αγωνία μας και να προστατέψει το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ένα από τα οφέλη του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε είναι η «Δημιουργία περίπου 900 θέσεων απασχόλησης για νέους/ες αποφοίτους/τες Πανεπιστημίων». Ωστόσο, δεχόμαστε εξ οικείων τα βέλη!
Ρωτάμε λοιπόν ευθέως όλους όσους θέλουν να στηρίξουν αυτή την απαράδεχτη θέση∙
Εμείς οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε τόσο χρόνια στα προγράμματα, που αγωνιζόμαστε καθημερινά να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά, που επιμορφωθήκαμε με σεμινάρια και συνεχίζουμε να επιμορφωνόμαστε, που αποκτήσαμε πείρα, γνώσεις και στενή επικοινωνία με τους μαθητές μας, που στηρίξαμε την εκπαίδευση δύο ολόκληρα χρόνια την περίοδο της πανδημίας αναλαμβάνοντας αντικαταστάσεις∙ Τι θα απογίνουμε; Ποιος αφουγκράζεται την αγωνίας μας;
Επίσης, τι θα απογίνουν οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων; Είναι δίκαιο και σωστό να καταργηθούν οι ειδικότητες; Μπορεί ένας δάσκαλος να διδάξει μουσική, θέατρο, γυμναστική, χορό; Είναι ωφέλιμο για τα παιδιά μας να καταργηθούν οι επιμέρους δραστηριότητες, οι τέχνες και ο πολιτισμός;
Όσον αφορά τη Μέση Εκπαίδευση, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ όσο και η Επιτροπή Παιδείας μας ανέφεραν ότι είναι ενήμεροι για το θέμα και συμφώνησαν ότι είναι άδικο εάν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις. Είναι επίσης ηθικό το ζήτημα! Είναι απάνθρωπο αγαπητοί κύριοι να αφήσετε κόσμο στην ανεργία για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Αυτό που ζητάμε είναι να παραμείνουμε στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε ως μισθωτοί ή ωρομίσθιοι, όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν την αλλαγή του καθεστώτος μας. Εμείς ζητάμε το δίκαιο!
Εν κατακλείδι αναμένουμε τη θέση της Υπουργού Παιδείας, αύριο Τετάρτη 22/03/2023, στη συνάντηση της με τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, που μας εκπροσωπούν, να στηρίξει όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε στο εν λόγω πρόγραμμα.
Δεν είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος κανενός. Διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας και ζητάμε τα αυτονόητα. Ευελπιστούμε ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και θα έχει αίσιο τέλος η απόφαση που θα παρθεί για τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.
Με εκτίμηση
Παγκύπρια Συντονιστική Ομάδα ΔΡΑ.Σ.Ε.
