Κραυγή απόγνωσης από τους νέους – Βουλιάζουν στη φτώχεια

Ζητούν επιτακτικά βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, αλλά και οι υπεύθυνοι να αφουγκράζονται τις απόψεις και τις ανάγκες τους

 

Κραυγή απόγνωσης από Κύπριους νέους σε νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι της Κύπρου ζητούν επιτακτικά δύο πράγματα: Πρώτον τη λήψη μέτρων για βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, και δεύτερον οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να αφουγκράζονται περισσότερο τις απόψεις και τις ανάγκες τους. Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι νέοι στα ακόλουθα ερωτήματα:

• Στην ερώτηση για το ποια είναι τα κύρια θέματα στα οποία κατά την άποψή τους θα πρέπει να εστιαστεί το Ευρωπαϊκό́ Έτος Νεολαίας, οι περισσότεροι νέοι της Κύπρου ζήτησαν καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων (48%), βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ευημερίας (40%) και τόνωση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας (38%) (σ.σ.: οι ερωτηθέντες μπορούσαν να δώσουν μέχρι τρεις απαντήσεις).

• Στην ερώτηση τι προσδοκούν περισσότερο από́ το Ευρωπαϊκό́ Έτος Νεολαίας, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις των νέων της Κύπρου ήταν περισσότερες προσπάθειες για καλύτερη ένταξη των νέων στην αγορά́ εργασίας (46%), η κοινωνία και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να αφουγκράζονται περισσότερο τις απόψεις και τις ανάγκες των νέων (38%) και περισσότερες προσπάθειες για στήριξη μειονεκτούντων νέων ανθρώπων (από ευάλωτες ομάδες / με μειονεκτικό υπόβαθρο / με λιγότερες ευκαιρίες) (29%).

• Στην ερώτηση τι προσδοκούν από την ΕΕ για τη γενιά τους, οι δημοφιλείς απαντήσεις των νέων της Κύπρου ήταν καταπολέμηση της φτώχειας και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων (54%), αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για νέους ανθρώπους (53%), διατήρηση της ειρήνης, ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και προώθηση της διεθνούς συνεργασίας (39%) και προαγωγή μιας περιβαλλοντικά φιλικής πολιτικής και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (25%).

 

 

Βουλιάζουν στη φτώχεια
Οι απαντήσεις των νέων στην έρευνα της Κομισιόν αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως τους χαμηλούς μισθούς και τις νέες συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από πριν την κρίση του κορονοϊού, το ποσοστό των νέων εργαζομένων με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στο 13,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά έφτασε στο 11,7% και με τρία ή περισσότερα παιδιά στο 21,3%. Εκτιμάται επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ποσοστό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.