Κρεατοφαγάδες οι Κύπριοι

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Κρεατοφαγάδες αποδεικνύονται οι Κύπριοι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Αν και κάποτε η τροφή ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, στις μέρες μας είναι κυρίως και για τους περισσότερους… θέμα απόλαυσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Τροφίμων που γιορτάζεται σήμερα 16 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, Ελένη Ανδρέου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος, οι Κύπριοι έκαναν στροφή προς το κρέας και περιόρισαν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.

«Δυναμίτες» της υγείας τα φρούτα και λαχανικά

Η κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι η μείωση της κατανάλωσης των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπως εξήγησε οι συγκεκριμένες τροφές καταπολεμούν την τοξικότητα στον οργανισμό, λειτουργούν ως «δυναμίτες» για την ανθρώπινη υγεία, ενώ παράλληλα δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες.

Σημείωσε ότι μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για σωστή ανάπτυξη προσθέτοντας ότι με την αποφυγή της θρεπτικής αξίας των φρούτων και λαχανικών, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως είναι διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτης ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να βγάλουν από το διατροφολόγιό τους το κρέας, αλλά καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

Χάνεται η εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας μέρας τροφίμων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, είναι «Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν, οι τροφές και η γεωργία πρέπει να αλλάξουν».

Η διάδοση του φετινού μηνύματος ταυτίζεται και με την κρίσιμη χρονική στιγμή, λίγο πριν από την επικείμενη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος, που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη από τις 7 έως 18 Νοεμβρίου 2016 στο Μαρακές του Μαρόκο.\

Στόχος είναι ο περιορισμός της φτώχειας, του υποσιτισμού και η αποτελεσματική διαχείριση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών χάνεται η εποχικότητα των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών, με αποτέλεσμα να προσφέρονται και τις τέσσερις εποχές του χρόνου όλα τα προϊόντα.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του…»

Οπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαιτολόγων, η ρήση «Κάθε πράγμα στον καιρό του…» έχει διπλή σημασία.

Τονίζεται ότι η εποχικότητα τροφίμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατροφή. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερή τους εποχή, από τη μία καταναλώνονται τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη οι καταναλωτές δεν προσλαμβάνουν χημικές ουσίες τις οποίες αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν λόγω της μη εποχικής διαθεσιμότητας, όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Σύμφωνα πάντως με στατιστικά στοιχεία, η θρεπτική αξία των φρούτων και λαχανικών μειώνεται κατά 20% σε περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα προϊόντα υπόκεινται σε άθλιες κλιματολογικές συνθήκες ή δεν παράγονται την κατάλληλη για αυτά εποχή.

Η κρίση οδήγησε… στα φρούτα

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες καταναλωτές τρέφονται κυρίως με φρούτα και λαχανικά, ενώ καταναλώνουν ολοένα και λιγότερο κρέας, αυγά και γάλα. Η αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες δεν συνδέεται τόσο με τη συνειδητοποίηση για μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι τους, ενώ η κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, ψαριών, τηγανητών πατατών και αναψυκτικών έχουν περιοριστεί σε μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γάλα καταναλώνονται ελάχιστες φορές την εβδομάδα, ενώ το αρνί και το κατσίκι κατάντησε πολυτέλεια καθώς καταναλώνεται μία φορά το μήνα.

Πλήγμα για αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους

Εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματολογική αλλαγή είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Οι κλιματολογικές αλλαγές επηρέασαν κυρίως τους αγρότες, τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της συνεχούς αυξανόμενης συχνότητας των καιρικών καταστροφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκόσμιου οργανισμού, η γεωργία και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες έντονες κλιματολογικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται πιο εύκολα, προάγοντας την παραγωγική διαδικασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προστίθεται ότι, καλλιεργώντας τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο, υιοθετούνται πρακτικές που προάγουν την ορθολογιστική χρήση των φυσικών πόρων.

Επίσης σημειώνεται ότι την γεωργική παραγωγή επηρεάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους, οι ανεπαρκείς καλλιέργειες αλλά και τα τεχνολογικά μέσα.

FAO: Επενδύσεις στην ανάπτυξη της υπαίθρου

Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) καλεί όλα τα κράτη να συμπεριλάβουν τα τρόφιμα και τη γεωργία στα εθνικά σχέδια δράσης τους, καλώντας τα να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οπως τονίζεται, ενισχύοντας την ευελιξία των μικροκαλλιεργητών στις νέες εναλλασσόμενες κλιματολογικές συνθήκες, θα είναι πιο ασφαλισμένα τα τρόφιμα για τους υποσιτιζόμενους λαούς του πλανήτη, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις αέριες εκπομπές.

Εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διατροφολόγων σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους μελλοντικούς πολίτες της κυπριακής κοινωνίας, αρχίζει από αύριο εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία ανά το παγκύπριο, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τις επιπτώσεις που έχουν οι κλιματολογικές συνθήκες στις θρεπτικές αξίες κάποιων τροφίμων.

Στόχος, όπως είπε η κ. Ανδρέου, είναι να αντιληφθούν τα παιδιά τη σημασία της εποχικότητας φρούτων και λαχανικών.

Οκτώ λόγοι για έναν κόσμο χωρίς πείνα

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων για το πώς θα ήταν ο κόσμος και οι κοινωνίες αν δεν υπήρχε πείνα. Ο Οργανισμός επικεντρώθηκε στους οκτώ κυριότερους λόγους για τους οποίους αν ελαχιστοποιηθεί η πείνα θα μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος:

  1. Η σημαντικά μειωμένη πείνα θα μπορούσε να σώσει τις ζωές 3,1 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως.
  2. Οι μητέρες οι οποίες σιτίζονται υγιεινά και ικανοποιητικά έχουν πιο υγιή μωρά με ισχυρότερα ανοσοποιητικά συστήματα.
  3. Ο τερματισμός του υποσιτισμού των παιδιών θα μπορούσε να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας αναπτυσσόμενης χώρας κατά 16,5%.
  4. Τα χρήματα που επενδύονται στην πρόληψη της πείνας θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις και οικονομικό όφελος.
  5. Η έγκαιρη σωστή διατροφή στα αρχικά στάδια της ζωής, μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων κατά 46%.
  6. Η εξάλειψη της ανεπάρκειας του σιδήρου σε έναν πληθυσμό θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας κατά 20%.
  7. Ο τερματισμός της παιδικής θνησιμότητας λόγω κακής διατροφής θα μπορούσε να αυξήσει το εργατικό δυναμικό κατά 9,4%.
  8. Η ελαχιστοποίηση της πείνας ανά το παγκόσμιο θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και εύπορου κόσμου για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy