Κρεμλίνο: «Οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες θα προσαρτηθούν στη Ρωσία την Παρασκευή»

Οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που διεξήγαγαν «δημοψηφίσματα» θα προσαρτηθούν στη Ρωσία αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η άμεση αντίδραση της Μόσχας έρχεται μετά τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» σύμφωνα με τα οποία εγκρίθηκε η ενσωμάτωση στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, η Δύση δεν αναγνωρίζει ως νόμιμα τα δημοψηφίσματα, και θεωρεί τις περιοχές ουκρανικές.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί σε μια τελετή στο Κρεμλίνο στην οποία οι περιοχές αυτές θα προσαρτηθούν επίσημα στη Ρωσία.

«Τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Πούτιν θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και οι περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια ψήφισαν όλες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Υποστήριξαν ότι το 93% των ψήφων στη Ζαπορίζια τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης, όπως και το 87% των ψηφοδελτίων στη Χερσώνα, το 98% στο Λουχάνσκ και το 99% στο Ντονέτσκ.

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

«Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.