
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να προσγειώσει ένα σκάφος στη Σελήνη μετά την αποτυχία της πρώτης σεληνιακής αποστολής της εδώ και σχεδόν 50 χρόνια τον Αύγουστο.
Το σκάφος Luna-25 συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια ελιγμών πριν από την προσγείωση. Μια ινδική αποστολή λίγες μέρες αργότερα προσγειώθηκε με επιτυχία κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.
“Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς τα αστέρια είναι μέσα από αγκάθια. Το κύριο είναι να συνεχιστεί το ρωσικό πρόγραμμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα σχέδια είναι αρκετά φιλόδοξα και θα υλοποιηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι η αποτυχημένη αποστολή δεν ήταν λόγος να «θρηνήσουμε».
Η αποστολή Luna-25 είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Μόσχας στην ανεξάρτητη εξερεύνηση της Σελήνης ένεκα των οικονομικών προβλημάτων και των σκανδάλων διαφθοράς και της αυξανόμενης απομόνωσης από τη Δύση.
Η τελευταία φορά που η Μόσχα είχε επιχειρήσει προσγείωση στη Σελήνη ήταν το 1976, προτού απομακρυνθεί από τη σεληνιακή εξερεύνηση υπέρ των αποστολών στην Αφροδίτη και της κατασκευής του διαστημικού σταθμού Mir.
