Κρίνεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας με οριακές πλειοψηφίες η αναπομπή του Προέδρου

Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η Τοπική Μεταρρύθμιση

Σε μία κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες σχετικά με την αναπομπή των νόμων της μεταρρύθμισης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Ολομέλεια της Βουλής θα τοποθετηθεί σήμερα κατά πόσον εγκρίνει την αναπομπή ή όχι.

Υπέρ της αναπομπής τάσσεται ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ, ενώ κατά της αναπομπής τάσσεται το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι. Η ΕΔΕΚ είναι διχοτομημένη αφού ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την αναπομπή, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι διαφωνεί με τους λόγους της αναπομπής και ειδικότερα με την υπόδειξη και προσέγγιση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ ότι η Βουλή δεν έχει την εξουσία να νομοθετεί για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους θα απουσιάζει. Το ΕΛΑΜ είπε ότι θα τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι εάν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τοποθετηθεί υπέρ, τότε θα μιλάμε για πολιτική στρεψοδικία, καθώς η μεταρρύθμιση για τον Δήμο Ακάμα και την Πόλη Χρυσοχούς έφερε τη σφραγίδα της ΕΔΕΚ.

Επομένως από τους 56 βουλευτές αναμένεται ότι εναντίον της παραπομπής θα τοποθετηθούν οι 28. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν απουσίες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε περίπτωση που καταψηφιστεί η αναπομπή, καθώς αν επιλέξει να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο, τότε θα μπει ταφόπλακα στη μεταρρύθμιση πριν ξεκινήσει καν.

Ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι όντως προβληματίζει η αναπομπή του ΠτΔ και εξέφρασε την ελπίδα το ζήτημα να επιλυθεί σύντομα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση ούτε και άλλο πήγαινε-έλα για ένα θέμα που θεωρούσαμε ότι έχει λήξει, ανέφερε. Είπε ότι με την αναπομπή ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, γιατί και άλλοι δήμοι είναι δυσαρεστημένοι με τις συγχωνεύσεις.

Πρώτη συνάντηση του νέου Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του νέου Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, μεταξύ Παραλιμνίου, Δερύνειας, Φρενάρους και Αχερίτου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το προφίλ του νέου δήμου, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές, καθώς και οι βάσεις στις οποίες θα ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία μεταξύ των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών σε όλα τα επίπεδα».

Σε δηλώσεις τους οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς και την ετοιμότητά τους για την έναρξη της συνεργασίας μέσω της άμεσης ανάπτυξης κοινών δράσεων».

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy