Η κρίση δεν αφορά όλους…

Της Έλπις Γεωργίου


 

Μια από τα ίδια και πάλι βιώνουμε, αφού νέα οικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της, αλλά, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, δεν είναι όλοι που την νιώθουν στο πετσί τους, αφού και τώρα βλέπουμε τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι και τους πλούσιους πλουσιότεροι. Και αναμένουν οι λαοί (συγκεκριμένα οι εργάτες και οι αγρότες) από τις κυβερνήσεις τους να πάρουν μέτρα για να τους ανακουφίσουν. Πώς θα βοηθήσει κάποιος έναν άλλον τη στιγμή που δεν μπορεί να κατανοήσει τη θέση του; Τι να περιμένει κανείς όταν έχουμε Υπουργό Εργασίας που δηλώνει ότι δεν υπάρχει συνταξιούχος στην Κύπρο που να παίρνει σύνταξη κάτω από 710 ευρώ;

Τι να περιμένει κανείς όταν ο Υπουργός Οικονομικών μάς λέει ότι στην οικονομία παραδίδουν μαθήματα; Και πολλά άλλα που θα μπορούσα να γράψω, αλλά ήδη τα ξέρετε… Μπορεί να μου απαντήσει κανείς αν ο χορτάτος μπορεί να αφουγκραστεί και να συμμεριστεί την αγωνία και τον πόνο του πεινασμένου και να πάρει αποφάσεις για τον πεινασμένο; Βεβαίως ρητορικά θέτω το ερώτημα, αφού και εγώ και εσείς ξέρετε την απάντηση.

Και για να επανέλθω σε αυτό που έγραψα στην αρχή, ότι δεν είναι όλοι που βάζουν τα χέρια στην τσέπη και μετρούν κάθε ευρώ για να υπολογίσουν πώς θα βγάλουν το μήνα, θα σας πω το εξής.

Σήμερα οι τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα που διέθεταν ποτέ. Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα €51,77 δισεκατομμύρια, ενώ τα δάνεια είναι €28,25 δισεκατομμύρια.


Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2022, η Τράπεζα Κύπρου έχει καταθέσεις ύψους €18,5 δισ., αυξημένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €6,7 δισ.

Στην Ελληνική Τράπεζα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας είναι στο 473% και οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε €15,5 δις, αυξημένες κατά 3% από το τέλος του έτους.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι όλους που τους αγγίζει η κρίση. Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν καταθέσεις! Και όχι ευκαταφρόνητα ποσά! Δεν είναι όλοι που νιώθουν τις αυξήσεις στις τιμές. Δεν είναι όλοι που σκέφτονται να ανοίξουν το φάκελο με το λογαριασμό του ρεύματος. Και κάτι άλλο… Επειδή ο απερχόμενος Πρόεδρος μάς είπε ότι παραδίδει καλύτερη Κύπρο από αυτήν που παρέλαβε, να του πούμε ότι πρέπει να ρίχνει και μια ματιά κάπου-κάπου στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Και της δικής μας και της ευρωπαϊκής. Κύριε Αναστασιάδη και κύριε Πετρίδη, που παραδίδετε μαθήματα οικονομικής διαχείρισης κιόλας, να σας πούμε ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σε 5 χρόνια έβαλαν λουκέτα 5 χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και πολύ μικρές). Οι αριθμοί στα βιβλία του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ευημερούν! Οι άνθρωποι όμως;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.