Η κρίση διευρύνεται στην Τουρκία – Νέα δήλωση 46 αποστράτων ναυάρχων στην Άγκυρα

Turkish President Recep Tayyip Erdogan reacts as he attends the COP 21 United Nations conference on climate change, on November 30, 2015 at Le Bourget, on the outskirts of the French capital Paris. More than 150 world leaders are meeting under heightened security, for the 21st Session of the Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP21/CMP11), also known as Paris 2015 from November 30 to December 11. Russian President Vladimir Putin has rejected a meeting with Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan at the climate conference in Paris on Monday, the Kremlin said, as a dispute rages over Ankara's downing of a Russian warplane. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON / AFP / JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε νέα δήλωση, αυτή τη φορά 46 απόστρατων ναυάρχων, που αυτοαποκαλούνται Θαλάσσιοι Λέοντες, εκφράζεται ανησυχία για τον εξισλαμισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την απομάκρυνση τους από τις αρχές του Ατατούρκ. Αύριο το ΑΚΡ συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι “αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία βλέποντας ότι πρόσφατοι στρατιωτικοί κανονισμοί και διοικητικές διευθετήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν αρχές και μεταρρυθμίσεις που μας κληροδότησε ο Ατατούρκ, το κεμαλικό σύστημα και τον τρόπο ζωής στοχοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “αφαίρεσαν το ανάγλυφο του Ατατούρκ από τα μετάλλια του Κράτους και τη φράση Δημοκρατία της Τουρκίας και μέλη των ενόπλων δυνάμεων με περισσό θράσος συμμετείχαν σε δραστηριότητες διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων ανοιχτά με τη στολή τους. Οι εικόνες αυτές είναι εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχία”.

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο εναντίον των ναυάρχων συνεχίζονται. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “πεποίθηση είναι ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν πλήρη συνείδηση και γνώση για τα οφέλη και ζημιές από τις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες και προσωπικές επιθυμίες εκείνων που στερούνται οποιουδήποτε καθήκοντος και ευθύνης”.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ συνέρχεται αύριο εκτάκτως για να συζητήσει την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων όπως δήλωσε ο ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος Φατίχ Σαχίν.

“Έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην ιστορία της δημοκρατίας μας, αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση”, ανέφερε ο Σαχίν προσθέτοντας ότι η εισαγγελία και τα δικαστήρια θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση της υπόθεσης. Στην αυριανή συνεδρίαση του κόμματος θα προεδρεύσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στο θέρετρο της Μαρμαρίδας για ολιγοήμερη ανάπαυση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.