Κρίσιµος µήνας ο Σεπτέµβρης για κατάργηση του πέναλτι 12%

Του Κώστα Σκαρπάρη*

Το πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε άτοµα που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους είναι ένα από τα αντιλαϊκά µέτρα που επέβαλε η Τρόικα στην κυπριακή κοινωνία, όπως και πολλά άλλα για να µας στηρίξει-δανείσει µέσω του µηχανισµού στήριξης της Ε.Ε., στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης. Το συνδικαλιστικό κίνηµα ανέχτηκε προσωρινά τη λύση αυτή, όπως και τον επηρεασµό πολλών άλλων δικαιωµάτων που είχαν οι εργαζόµενοι και τα οποία επεδίωξαν και επανέφεραν σε µεγάλο βαθµό στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. […]

Η τελευταία αναλογιστική µελέτη που έγινε έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι εύρωστο, ενώ η µακροχρόνια βιωσιµότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ παραµένει εξασφαλισµένη µέχρι το 2080.

Στις νέες συνθήκες που έχουν δηµιουργηθεί, µε την ακρίβεια στα ύψη, επαναφέρουµε µε ακόµα µεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ και επαναφορά του δικαιώµατος για πλήρεις συντάξεις στο 63ο έτος κάτω από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόµος.

Η κατώτατη σύνταξη σήµερα από το Τ.Κ.Α. είναι €395,80 και για να την δικαιούται κάποιος στο 63ο έτος της ηλικίας του, πρέπει να εργάστηκε πέραν από τα 33 χρόνια. Στο ποσό αυτό θα έχει πέναλτι-µείωση 12%, δηλ. €47,50, µε αποτέλεσµα το τελικό ποσό της σύνταξής του να περιορίζεται στα €348,30. Την ίδια στιγµή, θα πληρώνει εισφορά στο ΓεΣΥ 2,65%, άρα η τελική του σύνταξη θα είναι µόνο €339,07, πιο χαµηλή δηλαδή και από τη σύνταξη της οικοκυράς που αποκτάται χωρίς εισφορές και είναι €377,17 – 2,65%, δηλ. 367,17 τον µήνα. Η αδικία µεγαλώνει ιδιαίτερα όταν άτοµα που εργάστηκαν πολύ περισσότερα χρόνια και επειδή κουράστηκαν και δεν αντέχουν άλλο, ή έχασαν τη δουλειά τους, τιµωρούνται µε µόνιµη µείωση–πέναλτι 12% από τη σύνταξή τους.

Υπενθυµίζω ότι η ΠΕΟ, η ΕΚΥΣΥ και η ΟΜΑ∆Α ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ έκαναν πολλά διαβήµατα προς την προηγούµενη κυβέρνηση, από την οποία υπήρχε άρνηση για επίλυση του προβλήµατος.

Σε συνάντηση που είχαµε ως ΕΚΥΣΥ µε τον νέο Υπουργό Εργασίας, η διαπίστωσή µας είναι ότι δεν ήταν θετικός, ωστόσο οι συναντήσεις που έγιναν στη συνέχεια µε το Εργατικό Συµβουλευτικό Σώµα και το Συµβούλιο του Τ.Κ.Α., όπως και δηµόσιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός ότι θα υποβάλει πρόταση για επίλυση του προβλήµατος εντός Σεπτεµβρίου 2023, αφήνουν κάποιες ελπίδες ότι πιθανό να επιλυθεί το πρόβληµα.

Πρέπει, όµως, να γίνουν και πολλά άλλα: ο άµεσος προγραµµατισµός σταδιακής αποπληρωµής του µεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταµείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων -έχει φθάσει τα 10 περίπου δισεκατοµµύρια ευρώ- η δηµιουργία πραγµατικού αποθεµατικού του Ταµείου, η σταδική αύξηση της εισφοράς του κράτους κ.α. Ο µήνας που διανύουµε είναι κρίσιµος, διότι θα φανεί από πλευράς κυβέρνησης αν έχει πραγµατικά πρόθεση επίλυσης του προβλήµατος µε την κατάργηση του πέναλτι. Θα αναµένουµε…

* Γ.Γ. Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy