Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: Επιχείρηση της αστυνομίας σε κέντρο κράτησης της Γουαγιακί

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η αστυνομία του Ισημερινού επενέβη χθες Τετάρτη στη φυλακή της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), έπειτα από «συμβάντα», νέες συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων, δύο ημέρες μετά τη σφαγή 16 εγκλείστων και τους τραυματισμούς δεκάδων άλλων σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης μπήκαν στη φυλακή της Γουάγιας, πελώριο κέντρο κράτησης στην πόλη Γουαγιακίλ, αφού ειδοποιήθηκαν για τα «συμβάντα», ανέφερε, μέσω Twitter, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας (SNAI).

Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για «συμβάντα», χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση. Μονάδες της προσπαθούν να «αποκαταστήσουν τον έλεγχο και την τάξη στο κέντρο κράτησης», συμπλήρωσε η SNAI.

Η φυλακή Γουάγιας 1 υπήρξε θέατρο των τεσσάρων από τις οκτώ σφαγές στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού από τον Φεβρουάριο του 2021, με συνολικά κάπου 400 νεκρούς.

Η πιο πρόσφατη διαπράχθηε τη Δευτέρα σε φυλακή στη Λατακούνγκα (κεντρικά). Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για 16 κρατούμενους νεκρούς και άλλους 43 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν διαμελισμένα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 έχασαν τη ζωή τους 122 τρόφιμοι στο κέντρο κράτησης της Γουαγιακίλ. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές μέσα σε φυλακή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων, με 32.400 φυλακισμένους ενώ η ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης είναι 30.200 θέσεις, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε χθες η SNAI.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.